Evo kako prepoznati domaća i svježa jaja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Uoči Uskrsa raste prodaja jaja, a iako je potražnja za domaćim jajima itekako velika, koja su jaja domaća, nije lako prepoznati. No prilikom kupnje svakako valja pripaziti i na kvalitetu jaja, kao i na boje kojima se boje pisanice, jer posljedice nisu bezazlene.

Brigu o zdravstvenoj ispravnosti jaja vodi Veterinarska inspekcija, za pitanje o kvaliteti jaja nadležna je inspekcija za kakvoću hrane, a porijeklo, veličinu i rok trajanja provjerava sanitarna inspekcija. Teško je prepoznati koja su jaja domaća, jer sve ovisi o načinu hranjenja nesilice. Valja pripaziti i na kvalitetu boja za jaja koja mogu biti itekako štetne, navodi se u Potrošačkom kodu.

Iako je potražnja za domaćim jajima itekako velika, koja su jaja domaća, teško je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanjaka koji se kod domaćih jaja jače žuti. Prof. dr. sc Zlatko Janječić iz Zavoda za hranidbu životinja s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kaže kako razlika leži u načinu hranjenja nesilica koje se šeću slobodno i iz trave koju konzumiraju te iz nekih drugih hranjiva akumuliraju određene pigmente koji daju tu 'domaću' boju koja je postojana i trajna te se ne mijenja prilikom termičke obrade, kao što je slučaj sa industrijski proizvedenim jajima. 

Cijeli tekst pročitajte na t-portal.hr.

Popularni Članci