GOOD FOOD FESTIVAL Održana prezentacija i kušanje Stonske torte (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TZ
Danas je u restoranu Arsenal, u okviru Good Food Festivala Dubrovnik 2014., održana prezentacija i kušnja Stonske torte, jednog od izvornih, renesansnih slatkih jela u kojem se prepoznaju tipične namirnice mediteranske kuhinje i ovog podneblja. Na dubrovačko područje je donesena vjerojatno iz venecijanske kuhinje. Uvijek je zauzimala visoko mjesto na vrhu piramide slastica i pripremala se u posebnim prilikama, posebno za Uskrs.

Kako pripremiti tradicionalnu Stonsku tortu od makarula pokazali su najbolji! U poznatom restoranu “Kapetanova kuća“ pripremaju jednu od najboljih stonskih torti po receptu Lidije Kralj, vlasnice restorana i renomirane kuharice. Kapetanovu kuću predstavio je član obitelji Kralj i šef kuhinje Josip Majić, a prof. Josip Žuvela ispričao je zanimljive pojedinosti koje se vežu za ovu vrhunsku tortu.

• Stonska torta (Za 4 osobe)
Tijesto:
1 jaje, 500 g glatkog brašna, žlica ulja, octa, sol

Nadjev:

10 jaja, 250 g margarina, 500 g šupljikave tjestenine, 600 g šećera,

1 vanilija, korica limuna, pola žlice cimeta, 300 g mljevenih badema, 50 g mljevenih oraha, 100 g krušnih mrvica

Zamijesite glatko, vučeno tijesto i razvucite ga preko kalupa. Nadjev promiješajte sve zajedno, osim jaja i margarina. Tjesteninu skuhati i postepeno slagati u kalup zajedno s nadjevom, jajima i margarinom.

Tortu preklopiti ostatkom tijesta i peći na 180*C 40 minuta.

Mlaku izvadimo iz kalupa i dekoriramo.

Popularni Članci