Prednosti i nedostaci redovitog konzumiranja ribe

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Da biste vodili zdrav život, važno je razmišljati o tome što ulazi u vaše tijelo. Zdrava prehrana može spriječiti bolesti, povećati energiju, poboljšati raspoloženje, poboljšati probavu, pa čak i zadržati višak kilograma. Riba predstavlja jedan od najboljih izvora sastojaka koji su neophodni za ljudsko zdravlje. Međutim, redovita konzumacija ribe ima i prednosti i mane.

Zašto je zdravo jesti ribu?

Riba je prepuna esencijalnih nutrijenata koji bi trebali biti važan dio zdrave prehrane. Ali što to točno znači? Većina riba ima i vitamine i minerale koji pomažu vašem tijelu da funkcionira najbolje što može. Neki od vitamina u ribi uključuju vitamin B2, koji može pomoći u smanjenju upale živaca, i vitamin D, koji pomaže u održavanju vaših kostiju jakim i pomaže, između ostalog, u kontroli krvnog tlaka.

Što se tiče minerala koje možete dobiti jedući ribu, oni uključuju:

  • Jod
  • Željezo
  • Magnezij
  • Kalij
  • Selen
  • Cink

Vjerojatno ste više puta čuli kako je riba također bogat izvor omega-3 masnih kiselina, osobito masna riba. Ali što je to? Omega-3 se nalaze u ribljem ulju i važne su jer su posebno korisne za vaše krvne žile, oči, srce, pluća i imunološki sustav. Istraživanje je pokazalo da omega-3 masne kiseline mogu pomoći:

  • Spriječiti upalu, osobito kod artritisa
  • Smanjiti rizik od bolesti srca, abnormalnog srčanog ritma, kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara
  • Podržavati zdravlje mozga, odnosno smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti, demencije i depresije
  • A ako sanjate o zdravoj kosi i koži, poznato je da konzumiranje puno ribe s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina pomaže u rastu kose i hidratizira vašu kožu.

Razne vrste ribe i ribljih namirnica dio su bogate ponude Interspar kataloga. Osim svježe ribe, u ovoj trgovini možete pronaći i smrznute filete lososa, konzerve tune i sardine, sušeni bakalar, itd. Kako biste uštedjeli, uvijek možete baciti oko na internet stranice poput Freshlanda, koje nude mnogobrojne online kataloge raznih trgovina.

.

Postoje li nedostaci redovitog konzumiranja ribe?

Postoje neki rizici svakodnevnog jedenja ribe koje biste trebali uzeti u obzir.

Prvo, poliklorirani bifenili (PCB) su štetne industrijske kemikalije koje mogu dospjeti u zrak i vodu. Količine PCB-a, kao i žive, tada se mogu nakupiti u ribama. Budući da ne postoji način da saznate količinu nakupljanja, jedini pravi način da kontrolirate svoju izloženost je ograničiti količinu ribe koju jedete. Ovi štetni spojevi su se pojavili i u ribama na području naše zemlje.

Budući da je živa povezana s problemima u razvoju mozga, trudnice bi trebale jesti ribu samo jednom tjedno i odlučiti se za vrste s niskim sadržajem žive. Tu spadaju losos, sardine i pastrve. Stručnjaci upozoravaju da pokušamo izbjeći pogrešku misleći da je sva riba zdrava i onda upasti u zamku konzumiranja ribe koja je pržena ili natopljena nezdravim umacima koji mogu sadržavati puno šećera ili maslaca.

Dakle, koliko često trebate jesti ribu?

Prema istraživanjima, preporučena količina ribe su dvije porcije tjedno. A ako ste u potrazi za najboljim izvorima zdravih omega-3 masnih kiselina, konzumirajte ovu vrstu ribe:

  • Inćuni
  • Bakalar
  • Plavoperajna tuna
  • Haringa
  • Skuša
  • Losos
  • Sardine
  • Pastrva
  • Bijela riba

A što je s konzumacijom sirove ribe, poput određenih vrsta sushija?

.

Iako sirova riba može sadržavati štetne mikroorganizme, nije opasna za konzumaciju kao druge vrste sirovog mesa. Zamrzavanje ipak može pomoći da bude sigurnije. Za najbolje rezultate ribu treba zamrznuti najmanje sedam dana. Kada jedete sirovu ribu u restoranima, svakako se raspitajte o pravilima zamrzavanja. A radi sigurnosti, trudnice bi se trebale u potpunosti kloniti sirove ribe.

Popularni Članci