PRIVATIZACIJA DUBROVKINJE Kako je Hrvoje Herceg kupio kafić Dix i zašto je to važno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Maro Marušić
Bivši vaterpolist kupio je poslovni prostor Dubrovkinje Nuove u kvartu Sedam smrtnih grijeha

Bivši vrhunski vaterpolist, a sadašnji pravnik Hrvoje Herceg, kupio je u kvartu Sedam smrtnih grijeha poslovni prostor od Dubrovkinje Nuove gdje se danas nalazi kafić Dix koji vodi njegov brat Tvrtko. Herceg se javio na natječaj koji je izašao u Slobodnoj Dalmaciji, te je ponudio najbolju cijenu – 44 kvadrata kupio je za 84 tisuće ondašnjih maraka što je otprilike 2000 maraka po kvadratu. Ta se kupoprodaja događala 1998. godine.

Autor ovog teksta listao je arhivu Dubrovačkog vjesnika tražeći odgovor na pitanje koliko je prosječno koštao kvadrat nekretnine u to vrijeme, te je iz oglasa Dubrovačkog vjesnika, u kojima se na prodaju nude stanovi i poslovni prostori, došao do zaključka da je prosječna cijena kvadrata 1998. godine iznosila upravo oko 2000 maraka.

Međutim, poslovni prostor koji je Herceg kupio, bio je u katastrofalnom stanju, pa je konačna cijena, prije samog otvorenja kafića Dix, postala znatno veća.

-Nakon kupnje, u prostor sam uložio dodatnih 100 tisuća maraka. Nije bilo doslovno ničega, ni struje, ni vode, ni sanitarnog čvora, a izolacija je bila užasna – priča nam Herceg.

Iako se svojedobno špekuliralo da je bivši vaterpolist prostor dijelom dobio, jer mu je Jug dugovao primanja, pa je prebijao neke cifre s Dubrovkinjom Nuovom, Herceg to demantira.

-U vrijeme kupnje prostora, prešao sam u Mladost koja je tada bila vrhunski klub. Primanja su bila dobra, i od tih sam sredstava kupio prostor. Jug s tim nije imao veze – kaže nam Herceg.

Herceg je, da zaključimo, kupio poslovni prostor po najrealnijoj mogućoj cijeni i na najčišći mogući način. Zašto nam je onda ova priča važna i zašto je spominjemo?

Upravo zato jer je Dix kupljen čisto i po zakonu, pa se vi, poštovani čitatelji, po kupnji ovog prostora možete lakše ravnati kada u sljedećim nastavcima budemo pisali o cijenama nekretnina Dubrovkinje Nuove koje su se prodavale po znatno manjem iznosu. Vjerojatno ste zaboravili kolike su bile cijene nekretnina u Dubrovniku krajem prošlog stoljeća, pa će vam Dix biti odličan orijentir za uspoređivanje cijena s drugim kupoprodajama prostora Dubrovkinje Nuove.

Treba također reći da kafić nema previše kvadrata, a svima nam je dobro poznato kako manji prostori drže veću prosječnu cijenu kvadrata od onih većih. Ali isto tako treba kazati da te cijene ne variraju previše (nikad nisu duplo jeftinije ako su na istoj lokaciji) -  već otprilike, veći prostori su jeftiniji od 10 do 20 posto po kvadratu od manjih. Ovo su nam rekli agenti za nekretnine, koji su željeli ostati anonimni ne želeći se miješati u temu o privatizaciji Dubrovkinje.

Posebno treba naglasiti da je Herceg uložio dodatnih 100 tisuća maraka u ruševni prostor, pa je na dan otvorenja Dixa, cijena kvadrata tog kvartovskog kafića skočila na čak 4000 maraka.

Također, Dix je za razliku od mnogih drugih prostora Dubrovkinje Nuove na jednoj od najneatraktivnijih lokacija.

-Kada sam otvarao kafić u Sedam smrtnih grijeha, svi su mi govorili da sam lud. Kad bolje razmislim i bilo je tako. U tom je kvartu vladala pustoš, nije bilo nikakvih drugih poslovnih prostora koji su radili osim Dixa – ističe Herceg.

Ne samo to, već i lokacija na kojoj se kafić nalazi, nije na nikakvoj turističkoj ruti. U Dixu ćete rijetko vidjeti stranca, iako ponajveći broj dubrovačkih ugostiteljskih objekata živi ponajviše od turista.

Jednom rječju, kafić Dix ne nalazi se na lokaciji na kojoj ćete se obogatiti. Živi od domaćih ljudi iz Sedam smrtnih grijeha, te okolnih kvartova, a promet mu je ujednačen.

Cijela ova priča nam je itekako zanimljiva kada u sljedećim nastavcima budemo pisali o poslovnim prostorima na vrhunskim lokacijama koji su se prodavali po manjoj cijeni od Dixa, često i izravnom prodajom, bez ikakvog javnog natječaja. Stoga jako je važno da zapamtite kako je Herceg kupio poslovni prostor od Dubrovkinje Nuove.

Bivši vaterpolist je jedan od nevelikog broja kupaca prostora Dubrovkinje Nuove koji su nekretninu platili po tržišnoj cijeni. Tvrtku Hercegu smo dometnuli da ih je Dubrovkinja Nuova poprilično zeznula (da ne kažemo neku prostu riječ) u odnosu na neke druge kupce.

-Ne slažem se s tom konstatacijom. Nitko nas nije zeznuo u vezi cijene, kupili smo prostor po najrealnijem mogućem tržišnom kretanju u to vrijeme. A ako su neki drugi prošli bolje, to nije naš problem – zaključuje Tvrtko Herceg.

Zlobnici bi rekli da se Dix nalazio na boljoj lokaciji, da braća Herceg uopće ne bi bila u igri, već neki moćniji igrači. U sljedećim nastavcima ćete vidjeti kako su drugi kupci postali vlasnici atraktivnijih prostora od Dixa, na boljim lokacijama. Već (prek)sutra pišemo o kupcima koji su privatizirali nekretnine Dubrovkinje Nuove u zgradi takozvane bivše Budućnosti, odnosno današnjoj zgradi Euroherca.

Više o privatizaciji Dubrovkinje čitajte ovdje.