AKCIJE SPAŠAVANJA Nasukana brodica na Lopudu, u Cavtatu jedrilica udarila u obalu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ilustracija
Tijekom jučerašnjega dana, 27. srpnja, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je nekoliko dojava o nesrećama na moru, te je u suradnji sa nadležnim lučkim kapetanijama, Pomorskom policijom i ostalim službama koordinirala akcije tragnja i spšavanja.

Dvije akcije odvijale su se na dubrovačkome plovnom području, a prva je započela  u 15.50 sati kada je u Središnjici zaprimljena obavijest Lučke kapetanije Dubrovnik o nasukanju manje brodice na Lopudu uslijed jakoga nevremena.

Prema prikupljenim informacijama na plovilu se nalazilo četvero neozlijeđenih hrvatskih državljana, dvoje članova posade od 18 godina starosti, jedan član posade od 17 i jedno dijete od 7 godina starosti. Djelatnici Kapetanije brzom akcijom organizirali su prekrcaj brodolomaca čije je plovilo iznenadnim nailaskom jakoga neverina oštećeno za daljnju plovidbu. Brodolmci su iskrcani u Dubrovniku, a na poziciji nesreće nije primjećeno zagađenje mora.

Gotovo istovremeno, oko 16 sati kod Cavtata je došlo do druge pomorske nezgode kada je uslijed puknuća veza na plutači nevrijeme odbacilo jedrilicu na obalu. Na jedrilici u tom trenutku nije bilo posade, a nije primjećeno niti onečišćenja mora, te je dubrovačka Kapetanija vlasniku plovila naložila komercijalno odsukavanje plovila, što je obavljeno odmah nakon smirivanja nevremena.

Popularni Članci