CRNE TOČKE Najviše nesreća u samom gradu, najviše poginulih na županijskim cestama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Najviše prometnih nesreća događa se u samom gradu Dubrovniku, ali su posljedice većinom lakše tjelesne ozljede ili materijalna šteta, dok se one najteže sa smrtnim posljedicama događaju na županijskim cestama. 

Kao svojevrsne 'crne točke' u PU dubrovačko-neretvanskoj tako navode dionice Dubac-Plat, Lozica-Mokošica i Komin-Baćina na državnoj cesti D-8 te Blato-Vela Luka na državnoj cesti D-118 i pravac Opuzen-Doljani na državnoj cesti D-9.

Na dubrovačkom je području u posljednje dvije godine zabilježen osjetan pad prometnih nesreća. 

Prošle je godine, kako saznajemo zabilježeno 845 prometnih nesreća, a što je za 4,4% manje nego godinu prije kada ih je evidentirano 884. 

Kako nam kažu u policiji, pozitivan je trend nastavljen i ove godine kada bilježimo 421 prometnu nesreću, odnosno dodatni pad za još 15% u odnosu na lani.

Na području čitave županije, na prometnicama je u protekle dvije godine smrtno stradalo 30 osoba, od čega 5 stranih državljana, dok je teže ozlijeđeno njih 230. 

Ove je godine do zaključenja ovog teksta, u prometnim nesrećama poginulo 6 osoba što je manje za 14% u odnosu na isti period prošle godine. Ovdje treba napomenuti da je samo u stravičnoj nesreći u Slanome poginulo troje ljudi. 

Kako je i za očekivati, najčešći je uzrok teškim nesrećama brzina, a kao ostali uzroci teških prometnih nesreća pojavljuju se nepropisno uključivanje u promet, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno pretjecanje.

Kad se govori o broju prometnih nesreća, svakako treba uzeti u obzir veliki broj vozila koje tranzitira preko područja naše Županije. 

Tako je primjerice 2013. godine preko područja ove Policijske uprave prošlo 5.187.566 vozila. Razmjerno tome, zbog povećanog intenziteta prometa, poglavito tijekom ljetnih mjeseci, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima, kažu nam u Policiji. 

Maro Prizmić

Popularni Članci