Skinsi Grgur Market i Miho Tomić mogli bi dobiti i pet godina za premlaćivanje mladića

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PRIVATNI ALBUM
Sredinom rujna održat će se završno ročište u postupku protiv Grgura Marketa i Miha Tomića, skinheada iz Nove Mokošice zbog pokušaja teškoga tjelesnog ozljeđivanja Dubrovčanina Tomislava Remetina. 

DORH je, piše Slobodna Dalmacija, skinse najprije teretio za nasilničko ponašanje, ali po izmjeni Kaznenog zakona napad je prekvalificiran. 

U kaznenom je postupku, do sada, saslušano više svjedoka, a kada svi budu ispitani, očekuju se završne riječi i izricanje presude. Treba reći kako je zapriječena kazna za ovo kazneno djelo od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Nakon četiri godine čekanja, oštećeni bi tako napokon trebao napokon dobiti nekakvu satisfakciju za užas i bol koje je proživio. 

Cijeli slučaj dogodio se u noći između 18. i 19. prosinca 2010. godine, kada je Remetina, koji je tada još bio srednjoškolac, u noćnom klubu “Capitano”, ničim izazvana napala grupa skinsa. 

- Oko ponoći mi je prišao nepoznati mladić izbrijane glave i pitao jesam li tu “naje.eniji tip”, na što sam uzvratio da se makne. No, uslijedila je serija udaraca glavom u glavu te šakom u glavu. Sportaš sam, ali sam jedva ostao na nogama dok me s leđa netko nije udario bocom iza uha. Isparali su mi majicu, oblila me krv, a 5-6 mladića me cipelarilo. Ostao sam bez tenisice, majice, novca i zlatnog lančića. Naknadno sam doznao, prvi me udario Grgur Market, ali još ne znam tko je s leđa. Izvukao sam se vani gdje me hladni zrak osvijestio, pa sam se vratio potražiti svoje vrijedne stvari. Grgur se u mene ponovno zaletio, te smo se tukli na tlu kluba, čije osoblje nije reagiralo. Grguru su, cipelareći me, pomogli skinsi - priča za Slobodnu Dalmaciju Remetin, dodajući da je slomljenim čašama i bocama više puta zarezan po tijelu.

Nakon izlaska iz lokala dočekala ga je policija i odvela ga na Hitnu, gdje su mu sašili leđa i glavu. Poslije su ga, bez majice i bosog, a usred zime, odveli u policijsku postaju. Tu je dočekao jutro, premoren i pothlađen. 

U zapisniku je, navodno, zapisano da policija u klubu nije zatekla nikoga, ali ni tragove stakla i krvi, iako su skinsi još tamo bili. 

Navodno su Market i Tomić privedeni tek poslije 3-4 sata i pušteni nakon davanja izjava, kao i skins okrvavljenih ruku koji je izjavio da je “pao na staklo”. 

Svi su tvrdili da je Remetin prvi započeo, a Remetin je sam morao prijaviti Marketa i Tomića za napad. Godinu dana poslije je primao i prijetnje da odustane od tužbe, ali je sve uredno prijavio policiji. Od teške tjelesne ozljede mladić još nosi trag šivanja na glavi i leđima, a o trajnim psihičkim ožiljcima nerado priča. 

Europski sud je utvrdio da je ista grupa skinsa počinila više sličnih napada u Dubrovniku, a jedan je, navodno, rezultirao smrću mladića od 17 godina.

Prema pravomoćnoj presudi Europskog suda Remetinu je dosuđena odšteta u visini od oko 7500 eura.

Popularni Članci