Dubrovački dnevnik ispričava se Denisu Orliću

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Nakon demantija, naša isprika

Dubrovački odvjetnik Denis Orlić ovog tjedna nam je poslao demantij na tekst „Evo kako je Denis Orlić zataškao pljačku“, koji smo mi i objavili. Međutim, Dubrovački dnevnik osjeća profesionalnu dužnost da se ispriča gospodinu Orliću, iako dubrovački odvjetnik to nije tražio od našeg medija.

U čemu je ispao problem? Podsjetimo, u jeku afere oko Hrvatske gospodarske komore (HGK) i njezinog uhićenog bivšeg predsjednika Nadana Vidoševića, Dubrovački dnevnik otkrio je kako je HGK pretplatila stan u ulici Pera Čingrije gdje je i danas sjedište županijske ispostave HGK.

HGK je kupila stan od Antuna Rudenjaka koji nam je rekao da se ne sjeća ni za koliku ga je cijenu prodao, a ni koliko je bilo kvadrata, što je u najmanju ruku, neuobičajeno. Mi smo otkrili da ga je HGK kupila za 560 tisuća tadašnjih njemačkih maraka, a veličina tog prostora je 142 kvadrata. Transakcija se dogodila 1998. u vrijeme kada je u Dubrovniku prosječna cijena nekretnina bila oko 2000 maraka za kvadrat.

HGK je, znači, po kvadratu platila skoro 4000 maraka, odnosno kupila ga je po dvostruko većoj cijeni, što je čisti dokaz pljačke, odnosno izvlačenja novca iz Komore. Rekli smo već da se dubrovački ogranak još uvijek nalazi na adresi Pera Čingrije 6. Zanimljivo da je na istoj adresi bila prijavljena i tvrtka Voss and Partners koju je zastupao upravo Denis Orlić, a koja Dubrovčanima nije ostala u lijepom sjećanju.

Upravo je Orlić za svoga prvog rođaka Nadana Vidoševića obavio kupoprodaju nekretnine koju je Komora platila po nerealnoj cijeni. Mi smo u našem tekstu „Evo kako je Denis Orlić zataškao pljačku“ pisali kako je dužnost Denisa Orlića bila da prijavi ovu sumnjivu kupoprodaju, jer cijena transakcije u to vrijeme itekako upada u oči.

Evo što o tome kaže Kazneni zakon. U članku 145., stavak 1., stoji kako odvjetnik, javni bilježnik, zdravstveni radnik, psiholog, djelatnik ustanove socijalne skrbi, vjerski ispovjednik ili druga osoba koja neovlašteno otkrije podatak o osobnom ili obiteljskom životu koji joj je povjeren u obavljanju njezina zvanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Međutim, u stavku dva spomenutog članka stoji da nema kaznenog djela iz stavka jedan, ako je otkrivanje tajne počinjeno u javnom interesu ili interesu druge osobe koji je pretežniji od interesa čuvanja tajne.

Svi dobro znamo da se Komora financira od članarina hrvatskih gospodarskih subjekata, te je stoga u javnom interesu da se sazna kako barataju s njihovim novcima. U kupoprodaji nekretnine na Čingriji, hrvatski gospodarski subjekti su oštećeni i javni je interes da se takva informacija sazna.

Denis Orlić, iako je obavio tu kupoprodaju, nije javnosti otkrio detalje. Mi smo ga u našem prvom tekstu prozvali da je njegova građanska dužnost bila da to učini.

Međutim, uzmimo da je Orlić samo htio odraditi taj posao, te da nije vidio, a ni razmišljao o napuhanoj cijeni. Možda za takva proučavanja nije imao ni vremena.

Ako je to točno, Dubrovački dnevnik ispriča se Denisu Orliću što ga je doveo u negativan kontekst oko kupoprodaje spomenute nekretnine.

Kad smo već kod tog spornog teksta, moramo kazati da je tekst s našeg portala nestao tijekom prebacivanja sadržaja sa starog portala na novi. Nažalost, ni nigdje drugo nije spremljen. Na kraju krajeva, nije ni loše što je nestao, jer bismo ga ionako skinuli s interneta kako ne bismo naštetili profesionalnom ugledu odvjetnika Denisa Orlića u slučaju da nije primjetio kriminal.

Njegovu ugledu nismo htjeli naštetiti, već smo taj tekst pisali kako bi sutra neki drugi odvjetnik ili liječnik otkrio nešto što zna, ako za to postoji javni interes.

Doduše, koliko god kriminal golim okom bio vidljiv, možda se može ponekad dogoditi da ga netko ne primijeti.

Popularni Članci