Dubrovački srednjoškolci malo znaju o volontiranju, radije se izležavaju, volontirali bi na poziv škola ili Crkve

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Rezultati istraživanja 'Moje slobodno vrijeme' predstavljeni su danas u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik.

Istraživanje koje je krajem studenog i početkom prosinca 2013. proveo Volonterski centar Dubrovnik uz pomoć Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Dubrovnik odgovara na pitanja kako dubrovački srednjoškolci provode svoje slobodno vrijeme i koliko znaju o volontiranju.

Ispitano je 454 učenika/ca devet dubrovačkih srednjih škola što iznosi oko 15,6 posto ukupnog broja srednjoškolaca na području Dubrovnika. Ukupno je ispitano 190 srednjoškolaca i 264 srednjoškole.

-'Srednjoškolci su jako zainteresirani za sudjelovanje u radu organizacija za mlade i tu bi se trebalo djelovati u budućnosti. Također pokazuju veliki interes za sudjelovanje u volonterskim aktivnostima koje bi potaknule škole ili Crkva i tu se nalaze smjernice za daljnje djelovanje', zaključila je Nikolima Hazdovac Bajić, znanstvena novakinja na institutu Ivo Pilar koja je predstavila rezultate istraživanja.

Svoje slobodno vrijeme srednjoškolci najviše provode pasivno - u druženju s prijateljima (79,2 posto), slušanu glazbe (77,9 posto), surfanju internetom (75,3 posto), zatim gledanju televizije, druženju s obitelji, te u odmaranju i izležavanje (57,0 posto). Najmanje se bave posjećivanjem izložbi, tek 4,2 posto, pohađanjem tečajeva (4,4 posto) ili kazališta (5,3 posto).

–'Uključenost u civilne inicijative i aktivnosti koji bi trebali imati kao aktivni građani nisu među njihovim prioritetima', rekla je Nikolina Hazdovac Bajić. 

Dubrovački srednjoškolci su prema vlastitoj procjeni u najvećem postotku zadovoljni kvalitetom provođenja slobodnog vremena (42,6 posto). Tek 2,6 posto ih je u potpunostinezadovoljno, 6 posto nezadovoljno, a 29,1 posto ni zadovoljno ni nezadovoljno.

Prema podacima dobivenim istraživanjem 59,9 posto ispitanika nije uopće volontiralo u razdoblju od posljednjih 12 mjeseci, 20,6 posto ih je volontiralo jednom, 16,4 posto do pet puta, 6,7 posto svaki mjesec, a 2,9 posto svaki tjedan, odnosno 1,6 posto svaki dan kroz proteklih 12 mjeseci.

Na pitanje bi li volontirali da ih se osobno pita 32,3 posto njih odgovorilo je pozitivno, 12,2 posto negativno, 31,4 posto ne zna, a 24,0 posto ih je odgovorilo da već volontira.

Srednjoškolci bi se u najvećem postotku odazvali inicijativi za volontiranje koju bi im predložila vlastita obitelj, ali i inicijativi u organizaciji Crkve ili škole.

Većina srednjoškolaca na području Dubrovnika nije upoznata da u gradu postoji udruga koja promiče volonterstvo. Samo 36,5 posto ispitanih zna da takva udruga postoji, no ime udruge znalo je tek 15,4 posto njih. Najveći broj dubrovačkih srednjoškolaca poznaje nekoga tko je volontirao u Caritasu (63,6 posto), a njih 59,2 posto poznaje nekoga tko je volontirao u inicijativi 'Srđ je naš'. Prepoznaju dalje i udrugu Dva skalina, Deša i udrugu mladih Orlando.

Najučestalije je, među onima koji su se ikad bavili volontiranjem, neformalno volontiranje što ukazuje na postojanje altruizma i želje da se pomogne nekome kome je pomoć potrebna, kao glavnih motiva za volonterstvo.

Kao posebne preporuke za daljnje djelovanje prije svega valja istaknuti potrebu uvođenja građanskog odgoja, čime bi se porastao stupanj političke osviještenosti među srednjoškolcima, zaključeno je.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta inVOLONTIRAMse! uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.
 

Popularni Članci