EKSKLUZIVNO Djevojka pretučene: Dubrovačka policija laže, bio je zločin iz mržnje!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Svjedokinja događaja
Nakon što je u Hrvatskoj odjeknuo slučaj iz Dubrovnika o sukobu taksista i djevojke istospolne orijentacije, ne prestaju stizati novi detalji, o svemu se na kraju službeno oglasila i Policija. U svom iskazu medijima napadnuta djevojka rekla je kako je sukob uslijedio zbog poljupca nje i njene djevojke, što bi moglo upućivati na zločin iz mržnje.

S druge strane, taksist tvrdi kako je djevojka pala sama jer je bila u alkoholiziranom stanju. Nakon istrage, iz PU Dubrovačko – neretvanske u službenom priopćenju naveli su kako su obojica uključenih, djevojka (24) i taksist (44), zaradili prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira te da nema dokaza koji bi upućivali na to da se u u ovom slučaju radilo o zločinu iz mržnje. Ovo policijsko izvješće, ali i iskaz taksista, pobudili su gnjev među djevojkama koje su svjedočile događaju.

'Ono što Policija navodi u službenom izvješću nije istina,' rekla je za Dubrovački dnevnik Tanja (točno ime poznato redakciji), djevojka napadnute Mihaele (točno ime poznato redakciji). Tanja je ovom prilikom, i dalje vidno uzrujana, prepričala cijeli događaj, ali i sve što je izjavila policiji kao svjedok događaja. Kako kaže, iako su prvi mlađi policajci kojima su došle u kontakt te večeri bili jako susretljivi, kasnija događanja u policijskoj postaji i pritvoru bili su izrazito nehumani i napadnuta Mihaela cijelo je vrijeme tretirana kao napadač, a ne žrtva.

'U iskazu sam posebno naglašavala da se piše kako sam Mihaelina djevojka, a ne prijateljica, kao što su napisali. Rekla sam kako smo nas tri ušle u taksi, grlile smo se i ljubile, prijateljica je sjela naprijed, nas dvije odzada. U trenutku kad smo se poljubile, on je pobjesnio,' priča Tanja. 'Meni je rekao kako ću povratiti u taksiju,' ispričala je Tanja koja mu je odgovorila kako jest popila, ali kako ne mora brinuti, jer neće povratiti. Nakon njegovog inzistiranja, odlučile su izaći iz taksija i uzeti drugi, nisu se željele svađati, ali kako kaže, njegovo se vikanje i vrijeđanje nastavilo i nakon izlaska iz auta.

'Urlao je kako nas treba sve namlatiti, nakon čega ga je Mihaela pitala: Dobro, hoćeš li nas onda udariti?' – tvrdi Tanja, kao i to da je nakon toga taksist opalio šamar Mihaeli, udario je šakom u glavu, nakon čega je pala na pod. 'I pala je na leđa, nikako na lice kao što tvrdi taksist. I nije mogla od tog pada zaradite onakve ozljede, koje su svi imali prilike vidjeti,' ispričala je Tanja za Dubrovački dnevnik, kao i to da je upravo ona bila ta koja je u tom trenutku pošla po policiju, dok je Mihaela ostala ležati onako krvava, a ne taksist. 'I to je policija vidjela, da je Mihaela ležala na leđima.'

Tanja također tvrdi kako taksist laže da nije znao kako je Mihaela djevojka. 'Vidi je na što liči,' vikao je taksist policiji kako tvrdi Tanja. 'Nisam ni znao da je žena,' rekao je policiji iako se prethodno Mihaelali obratio ovim riječima: 'Koji si tu uopće kurac?' – priča Tanja te izražava žaljenje kako se upravo ovaj detalj nigdje ne navodi. 'Čim sam došla u policijsku postaju, odmah sam im rekla kako ću prijaviti zločin iz mržnje, što je naišlo na podsmijeh i dobacivanja na račun LGTB udruga,' tvrdi Tanja.

Na kraju je Mihaela završila u pritvoru, u kojemu je bila do sutra u 17:30, bez hrane i mobitela. Tek su joj jedan put na traženje dali vode, ali i bez liječničke pomoći. 'Ona je imala papir na kojemu se pisalo kako u 8:00 mora doći na pregled, prije saslušanja na Sudu u 9:00. Međutim, oni su joj oduzeli mobitel i sve stvari, i nisu je odveli na pregled, nego su je u takvom stanju, ozlijeđenu i napadnutu, držali bez hrane sve dok je nisu odveli na Sud. U niti jednom trenutku ona nije bila tretirana kao žrtva. Kucala je na vrata i pitala ih zašto su takvi. Policajac joj je odgovorio da se nije trebala mlatiti,' priča ogorčena Tanja dodavši kako joj je policajac rekao kako je sve što joj se dogodilo sigurno zaslužila.

'Toliko nehumanosti u jednom Dubrovniku i ovakvo neistinito službeno policijsko izvješće. Mogu vam samo reći da nikad više neću doći u Dubrovnik. Ne osjećam se sigurno,' zaključila je Tanja za Dubrovački dnevnik, koja se zajedno sa svojom djevojkom  zbog ovog slučaja obratila i Zagreb prideu.  

Koordinator za suzbijanje diskriminacije i javno zagovaranje, Marko Jurčić za Dubrovački dnevnik je rekao kako Policija nije prepoznala zločin iz mržnje, odnosno nije prepoznala kazneno djelo. No, smatra kako je prije riječ o neinformiranosti i neosvještenosti, nego namjernom propustu.

'Tražimo da se obustavi prekršajni postupak i protiv taksista pokrene kazneni postupak', rekao nam je Jurčić. Dodaje da je jedna djevojka Duborovkinja, a druga Zagrepčanka, no obje žive u Dubrovniku.

Marko Jurčić  je također rekao kako ovo nije prvi put ovog ljeta da LGBT osobe u Dubrovniku traže zaštitu, a da policija ne radi po Protokolu o postupanju u slučaju zločina iz mržnje. 'Imali smo još jedan slučaj ovog ljeta gdje je osoba dolazila na posao djevojkama, za koje je znala da su gay orijentacije, te ih uznemiravala. Kako se ta praksa ponavljala djevojke su slučaj prijavile policiji, no oni su im odgovorili da ne mogu djelovati preventivno. Policija mora djelovati kada je riječ o uznemiravanju na spolnoj osnovi', zaključio je Jurčić.

Vezane vijesti:

POLICIJA O SLUČAJU 'HOMOFOBNOG TAKSISTE' Nema kaznenog djela ni zločina iz mržnje

MARKO JURČIĆ IZ ZAGREB PRIDEA ZA DUBROVAČKI DNEVNIK: Policija nije prepoznala zločin iz mržnje, taksist zaradio prijavu Državnom odvjetništvu

 

Popularni Članci