Alkoholizirani radnik maltretirao i vrijeđao direktoricu i radnike Vrtlara, Dolores Lujić stala u obranu njegovih prava

Autor: Nikša Klečak
Protiv radnika tvrtke Vrtlar Dubrovnik d.o.o. u rujnu je podnijeta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira. Da navedeni incident kod 46-godišnjaka nije iznimka, nego pravilo, potvrdile su kolege radnici  koji su ispričali kako je s njim već ranije bilo problema, kako je nerijetko alkoholiziran, a što je najgore, u opisu posla mu je i rad s motornom pilom i drugim strojevima, što predstavlja opasnost i za  njega samoga, kao i za ostale radnike.

Kako doznajemo, I.B. (46) je 3. rujna ove godine ušao u upravnu zgradu Vrtlara te vidno alkoholiziran napravio incident u više prostorija nad više djelatnica te tvrtke, a kao šlag na kraju, napao je i svoju direktoricu Anu Matušić Kordić.

Direktorica Vrtlara Matušić Kordić nije bila raspoložena za razgovor i obrazloženje internih problema gradske tvrtke, dok je iz Policijske uprave dubrovačko - neretvanske smo Dubrovačkom dnevniku potvrđeno kako je policija 3. rujna ove godine intervenirala u jednoj dubrovačkoj tvrtki.

Prema službenim informacijama, radnik (46) jedne dubrovačke tvrtke, 3. rujna ove godine je priveden i zadržan u postaji policije do prestanka djelovanja alkohola. Izmjerena mu je koncentracija alkohola u krvi od jednog promila te je prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira.

Ranije poznat kao problematičan radnik

Da navedeni incident kod 46-godišnjaka nije iznimka, nego pravilo, potvrdile su kolege radnici  koji su ispričali kako je s njim već ranije bilo problema, kako je nerijetko alkoholiziran, a što je najgore, u opisu posla mu je i rad s motornom pilom i drugim strojevima, što predstavlja opasnost i za  njega samoga, kao i za ostale radnike.

Kako neslužbeno doznajemo, još ranije je Uprava tog društva više puta opominjala radnika, iako bez pisanog traga, dok je jednom dobio i upozorenje zbog rada na crno, i to dok je bio na bolovanju. Vrtlar je navedenom radniku dao izvanredan otkaz ugovora o radu zbog grubog kršenja odredbi iz ugovora i pravilnika kojem je kumovao i zapisnik o prisutnosti alkohola, kojega je Vrtlar dobio.

Sindikat i Dolores Lujić: Vratite radnika na posao!

Da je dobro imati sindikat te da i nasilnici imaju nečiju podršku i zaštitu,  pokazao je Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji u svom dopisu navodi kako je izvanredni otkaz ugovora o radu prestrog jer je djelatnik zaposlen u toj tvrtki punih 26 godina i kako je rekao da takvo ponašanje više neće ponoviti.

Iz navedenog bi se moglo zaključiti kako Sindikat u svom dopisu, kojeg potpisuje Dolores Lujić, smatra kako otkaz ne bi bio strog u slučaju da je navedeni radnik kojim slučajem fizički nasrnuo na radnike Vrtlar i direktoricu.

Možda bi se i tada pronašla neka sindikalna uredba kojom bi se radnika pokušalo zaštititi.

Do okončanja ove bitke na temeljima radnog prava i pružanja zaštite radniku zlostavljaču, ključno neodgovoreno pitanje je tko će zaštititi radnice Vrtlara, ali i sve druge radnike, koji godinama trpe alkoholizirane kolege koje uživaju podršku sindikata i Dolores Lujić.

Popularni Članci