PRVI DONOSIMO Visoki upravni sud srušio Sanaderovo povećanje obuhvata golfa na Srđu, stižu reakcije

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Žalba iz 2006. godine koji je protiv Dubrovačko-neretvanske županije upućen Ustavnom sudu uvažna je te se obuhvat projekta golfa na Srđu, za kojeg je prvotno odlučeno da iznosi 100 hektara, nije mogao povećavati na 310 hektara, doznaje Dubrovački dnevnik.

Prema neslužbenim informacijama, Odluka je to Visokog upravnog suda, nakon što je Ustavni sud odlučio kako nije nadležan za takvo što. Prijedlog su uputile Udruga Domovina, Društvo za zaštitu prirode i baštine Konavle, Dub, Udruga primijenjenih umjetnika Konavala i Eko-Omblići.

Ovime je Odluka Županije ukinuta, ali ne i poništena što čini razliku. Naime, da je Odluka poništena, prestale bi vrijediti sve njene dosadašnje primjene, no na ovaj način ona jednostavno neće vrijediti po pitanju budućih koraka. Svoju riječ će svakako morati dati i Ministarstvo.

Podsjetimo, odluku o povećanju obuhvata donio je 8. svibnja 2006. tada tek Vladin povjerenik za DNŽ Želimir Bosnić, čovjek od povjerenja Iva Sanadera, doslovno preko noći kada je odobrio Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko - neretvanske županije i time između ostaloga trostruko povećanje obuhvata na Srđu. Predstavnici inicijative 'Srđ je naš' na navedenu će temu sutra održati konferenciju za novinare, premda je njihov Prijedlog, koji je upućen puno kasnije, na Sudu odbijen.

Odluku Suda prokomentirao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

'Grad Dubrovnik, naši upravni odjeli i Gradsko vijeće u proteklih šest godina donijeli su sve odluke sukladno važećim propisima, pa tako i zadnju odluku  UPU Bosanka sjever-jug. Koju implikaciju će tu imati Grad Dubrovnik ne znam, o tome će trebati pitati Ministarstrvo graditeljstva i eventualno Županiju da oni kažu postoji li implikacija, ne samo na ovaj plan nego na sve ono što je tada o tome povjerenik iz redova HDZ-a donio. Je li to bilo sukladno Zakonu i Ustavu zadnju riječ donose sudovi, a koje su implikacije treba pitati Vladu, Ministarstvo graditeljstva i Županiju. Kao i u svemu, uvijek postoji i ime i prezime osobe, ali i politička stranka koja je to napravila, a to je HDZ,' kazao je Vlahušić.

Dolores Lujić iz Laburista, inače pravnica po struci, za Dubrovački dnevnik je izjavila kako sumnja kako će se ovom Odlukom išta promijeniti.

'Odluka je, koliko sam upoznata, ukinuta, a ne poništena. UPU je prošao 30. srpnja, dakle prije no što je Visoki upravni sud donio Odluku. Da je ona poništena, ne bi proizvodila pravne učinke, na ovaj način ona vrijedi tek od njenog donošenja na Sudu. Naravno, ostaje kako je nemoralno to što je povjerenik napravio kao i činjenica kako se predmet rješavao osam godina što je predugo,' prokomentirala je Lujić.

Prvi čovjek dubrovačkog HDZ-a Mato Fraković nije htio komentirati presudu Visokog upravnog suda, međutim dodao je kako ju uvažava.

Lucija Komaić / Ivona Butjer

Popularni Članci