FRENKELU SAT OPASNO OTKUCAVA Ako ne obnovi tvrđavu Imperial u sljedećih 15 mjeseci, gubi projekt golfa na Srđu

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Ilustracija
Prema ugovoru tvrđava se mora obnoviti u roku od 27 mjeseci od donošenja urbanističkog plana

Grad Dubrovnik i investitor golfa na Srđu, tvrtka Razvoj golf u ugovoru su potpisali kako ulagač mora obnoviti tvrđavu Imperial na Srđu u roku od 27 mjeseci od donošenja urbanističkog plana.

Podsjetimo, plan je donesen prije točno godinu dana što hoće reći da je investitorima preostalo samo 15 mjeseci da obnove tvrđavu na Srđu, jer se u suprotnosti ugovor raskida. Stoga smo pitali prokurista Razvoj golfa Ivana Kusalića da nam objasni hoće li uspjeti stići s gradnjom tvrđave, jer sat opasno otkucava.

-Istina je da malo kasnimo, ali ništa strašno. Sve je manje-više prema planu, skupljamo svu potrebnu dokumentaciju i dogovaramo dozvole s nadležnim institucijama – kazao nam je Kusalić.

Međutim, na Srđu se ništa ne događa – tvrđava se i dalje raspada, a još nije stigao nijedan kamion s materijalom.

-Nije istina da se ništa ne radi. Ako bolje pogledate, arheolozi vrše svoja istraživanja na tvrđavi što je u skladu s projektom – naglasio je Kusalić.

Nas je opet interesiralo da nam kaže kad ćemo napokon vidjeti lopatu i kamion.

-Svih to interesira, ali ne mogu vam točno reći da sam sebi ne skočim u usta, ako kažem da će bit tad i tad. Shvatite me, projekt se odvija prema planu, molim vas još malo strpljenja, na jesen ćete znati više detalja – kazao nam je Kusalić koji zbog Srđa ove godine neće ići na godišnji odmor.

Svojedobno se govorilo da će za obnovu tvrđave na Srđu dio sredstava biti korišten iz EU fondova. Kusalić kaže da se to neće dogoditi.

-To je dobra ideja, ali nemamo više vremena za to. Za obnovu tvrđave koristit će se naša sredstva – otkrio je Kusalić.

Predviđa se da će obnova Imperiala koštati oko 70 milijuna kuna. U sklopu tvrđave, uz ostale javne i ugostiteljske sadržaje, planira se uredit i opremiti Muzej Domovinskog rata koji je danas u vrlo lošem stanju.

Uz obnovu tvrđave Imperial, u prvoj fazi od ukupno četiri, planira se sagraditi rekreacijski park na površini od 60 hektara, manja sportska dvorana i drugi sportski sadržaji, golf-igralište s devet rupa, golf-akademija, jahački centar, 39 vila, te manji hotel sa 90 soba.

Međutim, vrijeme opasno curi. Ako u sljedećih 15 mjeseci ne obnove tvrđavu, cijeli projekt pada, jer se ugovor s Gradom Dubrovnikom automatski raskida. Pitanje je hoće li stići, jer da bi se na Srđu uopće nešto gradilo, potrebno je prvo napraviti infrastrukturu, jer su ceste i ostali sadržaji u katastrofalnom stanju. Primjerice na uskoj cesti koja vodi na Srđ jedva se mogu mimoići dva osobna automobila.

No u slučaju da obnove tvrđavu Imperial na vrijeme, investitori su onda mirni. Naime u ugovoru koji su potpisali s Gradom Dubrovnikom, osim roka za tvrđavu, ne spominje se nijedan drugi. To znači da nakon što obnove Napoleonovu ostavštinu, mogu golf izgraditi i za stotinu godina bez ikakvih sankcija. Ili ga čak ni ne izgraditi, a Grad neće moći raspolagati s vrijednim zemljištem.

Popularni Članci