GRAD DUBROVNIK ODGOVARA ORLIĆU Prijedlog gradonačelnika u potpunosti usklađen sa Zakonom o PDV-u

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Nastavno na medijske istupe predsjednika DPDS-a Denisa Orlića koji svjesno obmanjuje javnost, i to ne prvi put, zbog točnog informiranja javnosti želimo još jednom iznijeti sljedeće činjenice, odgovorili su iz Grada Dubrovnika, priopćenje donosimo u cijelosti.

Prijedlog koji je od strane gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića upućen Pregovaračkom timu radnog tijela Gradskog vijeća za pregovore sa DPDS-om u potpunosti je usklađen sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost i službenim očitovanjem Porezne uprave Središnjeg ureda i Ministarstva kulture i stoga nema govora o nikakvoj utaji poreza.

Prema istom prijedlogu, u slučaju da Grad Dubrovnik preuzme upravljanje zidinama i naplaćivanje ulaznica  putem svoje ustanove u kulturi kojoj je osnivač, bio bi oslobođen plaćanja PDV-a sukladno Zakonu o PDV-u, čl.39. st.1.n u kojem je jasno propisano da su „PDV-a oslobođene usluge u kulturi i s njima usko povezane isporuke dobara koje obavljaju ustanove u kulturi, tijela s javnim ovlastima ili druge pravne osobe u kulturi.“

Usluge posjete objektima kulturno-spomeničke baštine u vlasništvu Grada Dubrovnika smatraju se uslugama u kulturi, a vlasnik kulturnog dobra obvezan je omogućiti dostupnost kulturnog dobra javnosti kroz posjet, odnosno razgledavanje kulturnih dobara, sukladno čl. 20. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Popularni Članci