Gradonačelnik Vlahušić primio delegaciju talijanskog ratnog broda 'Cavour'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić primio je danas izaslanstvo broda Cavour Ratne mornarice Italije, koji se od petka nalazi u posjeti Dubrovniku.

Izaslanstvo ratnog broda Cavour predvodili su admiral Andrea Gueglio i zapovjednik broda, kapetan Luka Conti te talijanska veloposlanica u Hrvatskoj Emanuela D’Alessandro.

Admiral Gueglio kazao je kako su on osobno te čitava posada broda zadivljeni ljepotama Dubrovnika, ali i velikim interesom Dubrovčana koji su iskazali za posjet brodu.  Kazao je kako je njihov posjet Hrvatskoj rezultat prijateljstva Italije i Hrvatske.

Gradonačelnik Vlahušić izaslanstvo je upoznao s poviješću Dubrovnika s posebnim naglaskom na Domovinski rat. Istaknuo je kako je  zadaća vojnih snaga jednako važna u ratu kao i miru. Napomenuo je i kako se među gradovima-prijateljima Dubrovnika nalaze čak tri talijanska grada – Ravena, Ragusa i Venecija.  

Brod 'Cavour' višenamjenski je ratni brod čije su mogućnosti veće nego klasičnih nosača zrakoplova. Jedan je od površinom najvećih ratnih brodova NATO-a. Dug je 244, širok 34 metra, težak 27 100 tona, a maksimalna brzina mu je 27 čvorova. Uveden je u službu talijanske ratne mornarice 2009. godine, ima 545 stalnih članova posade, a po potrebi može ugostiti još dodatnih 750 ljudi.

Popularni Članci