HDZ, LABURISTI I SRĐEVCI RUŠE VIJEĆE Laburistima i Srđevcima je sada dobar i Pero Vićan

Autor: Nikša Klečak
Na protekloj tematskoj sjednici  Gradskog vijeća Grada Dubrovnika moglo se izvući par mogućih zaključaka. Pero Vićan je nabavio broj Igora Miošića, Maro Kristić bi se mogao vratiti među aktivne sportske suce u višem rangu nogometnog natjecanja. Iako se godinama sukobljava s Perom Vićanom, danas glasuje zajedno s njegovim vijećnicima. Baš kao i lista Srđ je Grad, koja nije uspjela puno napraviti na Srđu, pa su se prabacili u Grad. Nedavna kava Frankovića i Gojuna u poznatom dubrovačkom  kafiću je preteča budućnosti velikih koalicija.

Stotina razloga, stotina interesa

Pero Vićan, kako smo i pisali, još nije u mogućnosti neku zemlju ubaciti u GUP, a koja je bila povod suzdržanosti SMS vijećnika Pera Vićana kod  ključnih točaka, između ostaloga i kod izvješća o radu Gradonačelnika. Mladen Gojun se našao u neobranom grožđu. Najradije bi vijećnicima na tematskoj sjednici rekao da glasuju za deklaraciju o tome da je Zakon loš, no nekako bi to bilo nesrazmjerno sa stavovima nacionalnog SDP-a, ali i same saborske zastupnice Tatjane Šimac Bonačić koja je u Saboru aktivno sudjelovala u raspravi i procesu njegovog donošenja.

Nasljeđe Mata Frankovića

Novoizabrani predsjednik HDZ-a Franković ima nekolicinu dilema. Dubravka Šuica mu je u nasljeđe ostavila Dubrovački dogovor, a već drugi mandat prolazi otkada reflektori nisu upereni u HDZ. Dio Gradskog odbora HDZ-a inzistira na tome da se ide u rušenje Dubrovačkog dogovora te u neizglasavanje proračuna, a što bi mandat aktualnog gradonačelnika privremeno ograničilo na pola mandata, dok postoji i dio onih koji su svjesni desetaka pojedinaca te stranke koji egzistiraju radi Vlahušićeve dobre ruke u okviru dogovora, ali i ranije dok su bili u oporbi.


Velikoj većini nije jasno kako je Nikola Dobroslavić 'potaracao' konkurenciju na nivou županije, pa i u samom Gradu gdje je dobio ogroman broj glasova, a Gradska organizacija polučila realno drugi neuspjeh zaredom. Iako je konkurencija u Gradu bila veća s HNS-om u vidu Andra Vlahušića, Laburista koji su unatoč njihovom nezadovoljstvu ostvarili izuzetno dobar rezultat i s listom i s Matkom Bupićem koji je ostao na trećem mjestu, dok je Dobroslavić imao protiv sebe politički nezrele političare poput Davora Penića i Olega Valjala, no i dalje ostaje činjenica kako su dva HDZ-a u Dubrovniku imala oprečne rezultate.

I pored toga Dubrovački HDZ je dobio dosta. Niz upravih i nadzornih odbora, direktora, ali i najvažnije predsjednika Gradskog vijeća. Nika Bulića, koji je ionako odabir Tomislava Karamarka, upravo HDZ-ovci ruše u dogovoru s Vićanom, Laburistima i Listom grupe birača Srđ je Grad.

Iako je Niko Bulić u protekloj sjednici podlegao 'ozljedama' koje mu je priuštio Ivan Vigjen koji je usvajanjem amandmana Nika Bulića i izglasavanjem deklaracije o štetnosti zakona zapravo trijumfirao te nanio Dubrovačkom dogovoru prvi poraz.

Hoće li smijeniti Nika Bulića

Atmosfera u Gradu vodi ka usijanju. Političari koji nikako ne mogu podnijeti da građani nemaju povjerenja u njih stalno zazivaju prijevremene izbore. Prijevremeni izbori u procesu konsolidacije ne odgovaraju ni HDZ-u, ni SDP-u, dok se ni HNS-u ne ide u nove avanture. Onda je najbolje vrijeme, ako nitko nikoga ne voli, ako nitko nema nikakve interese,  da se zadrži aktualni 'Dubrovački dogovor' i da se ide u nove izbore.

No, ostaje pitanje hoće li lokalni HDZ i Mato Franković dozvoliti ponovno kandidiranje Nika Bulića za nositelja liste i mogućeg predsjednika Gradskog vijeća. Je li protekla tematska sjednica zapravo uvertira rušenja svog člana.

Poruka Dubravka Šuice, koja je 'obružala' protekla dva Gradska vijeća, je jasna. Ona u rušenju ne želi sudjelovati. Na kraju krajeva, Dubrovački dogovor je djelo Vlahušića, nje i Olge Muratti koji su prešli preko ideoloških različitosti i stvorili vijeće koje je funkcioniralo jako dobro uzevši u obzir okolnosti i spomenute različitosti.

Iako u javnosti i kod pojedinih komentatora ispada je je Dubrovački dogovor mrtav, on je očito i sada živ, pa makar i kao Dubrovačka odgovornost kako sam predsjednik HDZ-a kaže. Iako na sam pogled surova atmosfera i nišanske sprave izgledaju kao uperene u Vlahušića, one su zapravo okrenute prema aktualnom predsjedniku Gradskog vijeća Niku Buliću.

Radovi u Dubrovniku na ključnim prometnicama, ponovno uoči turističke sezone kao da su repriza 2013. godine, kao da i dalje teče kampanja za lokalne izbore. Ne moraju se ni stranke bojati ima li novaca za kampanju. Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo tu je DPDS.

Popularni Članci