Igor Legaz pokušao napraviti prolaz u zidu na Titovoj vili: Ne odustajem, ovo je čisti atak na pomorsko dobro

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Igor Legaz, predsjednik udruge 'Divlja liga vaterpolo', subotnje jutro proveo je radno. Barem dok ga nisu spriječili djelatnici policije. 

Jutros je tako u njegovom kalendaru bilo zapisano – probiti prolaz na zidu koji plažu hotela Splendid dijeli s kupalištem ispod tzv. Titove vile (Vila Banac). Ovaj borac za pomorsko dobro i prava Dubrovčana na neometan pristup plažama jutros prije osam sati počeo je probijati vrata na zidu koji ljeti broji 50-ak preskoka dnevno.

Kada smo stigli na lice mjesta alat je već bio odložen, a Igora Legaza smo zatekli u razgovoru s policajcima. Radnici koji danas oko Vile Banac postavljaju zaštitnu ogradu prema nalogu vlasnika pozvali su policiju, a Legazu  je zabranjen daljnji rad.

–'Sada čekamo komunalne redare koji valjda trebaju dokazati da ovaj zid nije privatno vlasništvo. Meni se do tada brani rad, dok su radnici privatnog investitora na isti taj zid, koji spada pod pomorsko dobro, zavarili šiljastu ogradu. Čine barikade. Ovo je čisti atak na plažu', kaže nam Legaz. –'Po Zakonu o gradnji moja današnja 'intervencija' ne smatra se gradnjom. Pa i da se smatra, to nije nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova.'

Daljnji atak, smatra Legaz, je probijanje nekoliko otvora za oborinsku odvodnju na renoviranom zdanju, tako da se sada odvodnja slijeva direktno na plažu (fotografija ispod).

No, probijanje volta u zidu nije jedino što je Legaz namjerio s plažom Titove vile. Planira popraviti mul kojeg je razbilo more, a također sredstvima Udruge namjerava popraviti i skaline koji se u nastavku uličice pokraj kuće Milutin spuštaju do plaže, a koji su istovremeno i jedini put do plaže dostupan Dubrovčanima, osim ako neće Titovoj vili prići s mora.

–'Pet skalina je teško ošetećeno i klimaju se. Ovdje ljeti bude oko tisuću građana i gostiju, a skalini u ovom stanju u opasni, posebno za starije i djecu', kaže nam Legaz i nogom demonstrira u kakvom su stanju.

Kako nam je rekla glasnogovornica Policijske uprave Marija Gjenero policijski službenici su upozorili Legaza na što je on prestao s radovima, a u cilju utvrđivanja svih okolnosti obaviještena je nadležna Lučka kapetanija i Državno odvjetništvo. 

Podsjetimo, investitor obnovljenog rezidencijalnog objekta u Uvali Lapad je dubrovački poduzetnik Braslav Turčić.

Popularni Članci