''KUKNJAVA'' ZDRAVKA TOMCA: Kako me lustrirala Dubrovačka biskupija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Zdravko Tomac, očito pogođen činjenicom što je Dubrovačka biskupija nedavno odbila ustupiti svoje prostorije za predstavljanje njegove nove knjige 'Crveni predsjednik', to je i javno priznao u opširnom tekstu u kojem tvrdi kako ga je Biskupija 'svrstala u opasnosti koje mogu ugroziti dobar ugled Katoličke Crkve',  a 'njega i njegovu knjigu lustrirala kao politički nepodbnog'.

- Moram priznati da sam bio istinski žalostan i razočaran kada sam saznao da javna ustanova Dubrovačke biskupije za upravljanje, između ostalog i prekrasnom dvoranom Ivan Pavao II koja služi za javno iznajmljivanje za održavanje kulturnih, umjetničkih i društvenih događaja, nije odobrila da se u toj najljepšoj dubrovačkoj dvorani održi promocija moje najnovije knjige "Crveni predsjednik" – piše Tomac u tekstu za Direktno.hr pod nazivom 'Kako su me lustrirali u Dubrovačkoj biskupiji'.

Tomca je, kaže, još više iznenadilo i ožalostilo obrazloženje odbijenice koju je Dubrovački dnevnik jedini objavio, a u kojoj je pisalo:

"Zbog nekih neugodnih iskustava gdje se Crkvu ne dobronamjerno svrstavalo uz određene političke opcije, zauzet je stav da se dvorana neće ustupati nikome za događanja koja su povezana s dnevno političkom situacijom." Zatim se navodi "da bi održavanje takvih događanja moglo poslužiti kao podloga ne dobronamjernima da izvedu zaključke kako se Katolička Crkva svrstala uz određene političke opcije".

- Dakle, Dubrovačka biskupija svrstala me je u opasnost koja može ugroziti dobar ugled Katoličke Crkve, te je na određeni način i mene i moju knjigu lustrirala kao politički nepodobne kojima treba uskratiti mogućnost javnog nastupa u prostorijama koje služe za javno iznajmljivanje. U bivšem komunističkom sustavu više puta sam bio lustriran i onemogućavano mi je javno nastupanje i djelovanje. Nažalost, i nakon stvaranja samostalne i suverene Hrvatske države i njene obrane u kojoj sam kao bitan čimbenik sudjelovao od početka do danas također sam više puta od sadašnje vlasti a osobito Ive Josipovića faktično lustriran jer pod njegovim pritiskom i utjecajem onemogućeno mi je objavljivati u glavnim medijima i nastupati na javnoj televiziji - tvrdi Tomac dalje u tekstu te zaključuje kako je 'već navikao da ga se lustrira iz javnog života', ali da se nije 'navikao da mu se to dogodi i od dijela Katoličke Crkve'.

- Mislim da je Dubrovačka biskupija napravila i sebi veliku štetu, a ne samo meni, jer je prekršila neka temeljna demokratska pravila prilikom iznajmljivanja prostora za održavanje javnih manifestacija. U pravnoj i demokratskoj državi svaki javni prostor mora se svakom korisniku, koji ga zatraži, pod istim uvjetima iznajmiti. Svaka selekcija i politička i ideološka procjena tko je podoban a tko nije podoban da mu se iznajmi javni prostor vraćanje je na stara "olovna" vremena kada su ideološke partijske komisije ocjenjivale čija se knjiga smije promovirati a čija se knjiga ne smije promovirati, kome se može iznajmiti javni prostor a kome se ne smije iznajmiti. Biskupija se očito uplašila javnog predstavljanja moje knjige već i zbog činjenice da se zove "Crveni predsjednik" te je brzopleto tu knjigu stavila na index kao što ju je stavio i predsjednik Josipović nazvavši me luđakom i bolesnikom, a moju knjigu knjigom mržnje bez ijednog argumenta kojim bi te teške diskvalifikacije dokazao – napisao je ogorčeni Tomac koji dalje kaže kako ' govorenje istine ne može biti mržnja te kako je njegova knjiga govorenje istine i da se spreman ispričati ako mu se dokaže da je napisao bilo koju neistinu'.

- Mislim da je Biskupija pogriješila što se uplašila istine o kojoj pišem i što je otvoreno stala na stranu Ive Josipovića. Ustvari, onemogućavajući promociju moje knjige, kako se Biskupiji ne bi moglo prigovoriti političko svrstavanje, Biskupija se čvrsto svrstala uz Ivu Josipovića. Moram priznati da sam zbunjen postupcima Dubrovačke biskupije. Mnogi mi kažu da sam naivan jer da je biskup Mate Uzinić već više puta javno pokazao da brani i podržava Josipovićevu politiku pa i njegovu novu predsjedničku kandidaturu te navode podatak kako je namjeravao pozvati Ivu Josipovića da pozdravi desetke tisuća mladih katolika u Dubrovniku što ipak nije učinio jer su ga uspjeli od toga odgovoriti kolege biskupi iz drugih biskupija – smatra Tomac koji podsjeća kako je prije pet mjeseci upravo u prostorijama koje su mu ovaj put uskraćene promovirao svoju knjigu 'Peta haaška kolona i njene žrtve' i to uz nazočnost biskupa Mate Uzinića. Kaže kako je tada s biskupom vrlo srdačno razgovarao i kaže kako nije imao nikakve primjedbe niti na knjigu niti na tijek promocije.

- Zbog svih tih razloga na promociji knjige pred prepunom velikom dvorani u hotelu Lero u Dubrovniku i pred nekoliko svećenika, časnih sestra i fratara, koji se nisu uplašili da će dolaskom na promociju biti politički svrstani i diskreditirani javno sam izrazio svoje neslaganje s postupkom i svoje veliko žaljenje. Na promociji je pročitan i ulomak iz moje knjige u kojem branim od neopravdanih napada biskupa Matu Uzinića zbog njegovog govora u Bleiburgu, koji je izazvao i brojna neslaganja uz brojne podrške – kaže Tomac te naglašava kako i dalje podržava biskupa Uzinića i većinu njegovih stavova koje je u svojoj propovijedi u Vukovaru ponudio kao izlaz iz krize za hrvatsko društvo.

- U želji da izgradimo demokratsku prosperitetnu Hrvatsku smatrao sam da je izuzetno važno da se kritički analizira lik i djelo svih hrvatskih predsjednika jer narod i u dobru i u zlu slijedi i oponaša svoje predsjednike. Zato sam i napisao tri knjige o predsjedniku Tuđmanu, dvije o predsjedniku Mesiću, i sada ovu zadnju, i o predsjedniku Josipoviću. Kroz njihovu politiku prikazao sam i analizirao bitne političke procese u Hrvatskoj te se moja knjiga ne može svrstati u neku dnevnu politiku, kako ju svrstava Dubrovačka biskupija –zaključuje tekst Zdravko Tomac.

Popularni Članci