LOMIO KAMEN NA ZAŠTIĆENOJ ULICI Pogledajte bespravnu građevinu smeđe boje, koja je izrasla tik do zidina

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Na adresi Put od Bosanke 8

Na Pločama, na adresi Put od Bosanke 8, nedaleko od zidina starog grada, u tijeku su završni radovi na bespravnoj građevini. Naime, vlasnik Robert Šaler iz Zagreba poprilično je unakazio spomenutu ulicu koja je zaštićena kao kulturno dobro.

Prvo, investitor je nekretninu opiturao u smeđu boju, da ne kažemo boju proljeva, koja je potpuno nekarakteristična za naše podneblje, a s obzirom da se nalazi svega nekoliko desetaka metara od zidina, vjerojatno joj tu nije ni mjesto.

Drugo, Šaler je smanjio kunetu (dubrovačka riječ za kanal) koja prolazi tom ulicom, a očajni susjedi su nam kazali da zbog te njegove radnje, sada voda, za vrijeme velikih kiša, izbija na tom mjestu i teče po ulici. Kuneta iz te ulice, inače je, kako tvrde susjedi, poznata po sjajnoj odvodnji vode, a pošto je građena poprilično davno, kao takva je zaštićeni spomenik kulture. No vlasnik se na to nije obazirao.

Ali ne samo da je uvalio plastičnu cijev usred stare i zaštićene kunete, već je lomio stari kamen po zaštićenoj ulici, pazite sad ovo, kako bi mogao otvarati persijane na prozorima. Poslije je taj kamen, koji je tukao po zaštićenoj ulici, 'lijepio' najobičnijim cementom.

Grad Dubrovnik smo pitali kako je moguće da se nešto ovako radi odmah do stare jezgre, no oni su nam kazali kako Šaleru nisu dopustili ove radove.

-Ovom upravnom tijelu  4. studenog 2013. godine obratio se Robert Šaler iz Zagreba sa zahtjevom za izdavanjem rješenja o uvjetima građenja za rekonstrukciju stambene građevine kat.oznake čest.zgr. 2480/1 k.o. Dubrovnik. Rješenjem od 28. studenog 2013. godine njegov zahtjev je odbijen kao neosnovan – rekla nam je Silva Vlašić, pročelnica gradskog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

Međutim, Šaler se na tu odluku nije obazirao, već je nastavio s radovima. Susjedi su nekoliko puta zvali nadležna tijela da zaustave radove, ali to se nije dogodilo. Vlašić kaže da oni nisu nadležni za to, već inspekcija Ministarstva graditeljstva. Oni nam, nažalost, nisu odgovorili na naš upit, ali jest zato Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

-Kuća na adresi Put od Bosanke 8, označena kao kat. čest. zgr. 2480/1 k.o. Dubrovnik, zaštićena je u sklopu Rješenja o zaštiti Povijesne cjeline grada Dubrovnika i njene neposredne okoline (KLASA: UP/I-612-08//06-06/0438) i predstavlja kulturno dobro. Temeljem izvršenog očevida, utvrđeno je da se građevinski radovi na kat. čest. zgr. 2480/1 k.o. Dubrovnik vrše bez prethodnog odobrenja, te je Konzervatorski odjel u Dubrovniku, u skladu s odredbama članka 73. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, 14. veljače 2014. godine investitoru izdao Rješenje o privremenoj obustavi radova.  O tome su obaviješteni Služba za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, Građevinska inspekcija, Općinsko državno odvjetništvo, te Policijska uprava – kazali su nam iz Ministarstva kulture.

Međutim, opet se ništa nije promijenilo. Završni radovi su se provodili cijelo ljeto i još uvijek traju, a susjedi su razočarani sporošću i nesposobnošću institucija u sprječavanju devastacije kulturnog dobra. A o boji fasade koja im bode oči, da i ne govorimo.

Pokušali smo kontaktirati i vlasnika da nam kaže zašto je izabrao čudnu boju, te zašto je zagradio kunetu i uništavao ulicu, ali na broj mobitela kojeg smo pronašli uz njegovo ime, javila se druga osoba.

 

Popularni Članci