LULIĆ (HND): Ako su novinari upozorili da Centar ne radi posao kako treba to nije blaćenje nego njihova dužnost

Autor: Maro Prizmić Autori fotografija: Denis Cerić
Vladimir Lulić, glavni tajnik HND-a danas se za Dubrovački dnevnik očitovao o otvorenom pismu Stručnog vijeća djelatnika Centra za socijalnu skrb Dubrovnik pod nazivom 'Druga strana medalje socijalnih radnika koji se moraju braniti šutnjom', a u kojem su oštro napali novinare i medije koji su pisali o slučaju Mirjane Kristović i koji su upozorili na propuste Centra zbog kojih je reagiralo i Ministarstvo i Pravobraniteljica za djecu, a u pismu se pozivaju i na Lulićevu nedavnu izjavu. Reagiranje prenosimo u cijelosti. 

O nasilju u obitelji treba izvještavati s najvećim oprezom, pogotovo kada su djeca i njihova dobrobit u pitanju. Takve vijesti nisu za naslovnice i s njima ne treba zabavljati publiku. O tako velikom problemu kao što je nasilje u obitelji treba govoriti stalno, bez da su im povod ovakvi drastični slučajevi. Novinari bi se, također, u svojem pisanju trebali prema svim zanimanjima odnositi s jednakim poštovanjem i ne bi smjeli podržavati atmosferu hajke koja se, obično u ekonomskim krizama, stvara prema određenim skupinama ljudi. 

Danas su to oni koji rade za državne i javne službe, a sutra će možda to biti neka etnička skupina. Njegovanje pristojnosti i argumentiranosti u javnoj komunikaciji jedan je od zadataka novinarske struke kojoj je dano da svakodnevno izvještava i o najosjetljivijim problemima i anomalijama u društvu. Socijalna skrb je sigurno jedno od takvih kompliciranih područja koje je često pod povećalom. No, može se zaključiti da bi obiteljska situacija o kojoj je riječ i gore završila da priča nije iznesena u novinskim medijima. 

Novinarima je dužnost da upozoravaju na greške u državnoj upravi i javnim službama, oni moraju čuvati građane od zloupotreba, korupcije, nerada, nestručnosti. Ako se žena, koja je zajedno sa svojom djecom žrtva nasilnika, morala obratiti novinarima ne bi li se počelo prema njoj primjereno skrbiti, ako su novinari upozorili da se u Centru Dubrovnik posao ne radi kako bi se trebao, ako se njihovo pisanje s vremenom potvrdilo, ako je morala reagirati i ministrica i dati toj ženi i novinarima koji su prenijeli njezinu priču za pravo, onda tu nije riječ o "blaćenju" jedne cijele struke. Istražiti, potkrijepiti argumentima i upozoriti da nešto negdje ne valja je ono s čime se novinari moraju baviti, oni su u službi javnosti, a ne pojedinih struka koje bi se mogle naći uvrijeđene njihovim pisanjem. Jednako je kada je riječ o novinarstvu i mojoj svojedobnoj izjavi koju radnici Centra Dubrovnik u svom pismu citiraju. 

Jasno je da se njome ne blati novinarska struka, da se ne upozoravaju svi da izbjegavaju senzacionalizam već samo oni koji žutilu pribjegavaju. Struka kao što je novinarska, koja je još uvijek u stanju svoje greške sama izložiti sudu javnosti, itekako je pozvana da istražuje gdje ih sve još ima.

Vladimir Lulić, glavni tajnik HND-a

Popularni Članci