PRVI DONOSIMO McDonald's umjesto Gradske kavane, građani ogorčeni

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Damir Prelić / FM
Gradska kavana već mjesecima je zatvorena, a u kuloarima se već duže vremena šuška o razlozima zbog kojih iz gradske uprave otežu s izdavanjem suglasnosti donedavnom zakupcu, ugostitelju Maru Hajdarhodžiću.  Pravi razlog je to što  se cijelo vrijeme pripremao teren za novog zakupca, vlasnika hrvatske franšize za McDonald's, koji će ovdje otvoriti svoj prvi objekt brze prehrane u Dubrovniku i Županiji. Kako doznajemo, ovo je bio pravi šok i za samog Hajdarhodžića, koji je priveo kraju cijeli projekt rekonstrukcije Gradske kavane jer se nadao produljenju ugovora. 

Sadašnjem vlasniku zakup ističe u ožujku 2015. godine, a kako neslužbeno doznajemo, McDonald's će Hajdarhodžićevoj tvrtki isplatiti odštetu za 11 mjeseci koliko ugovor još vrijedi.

Novi zakupac je već krenuo s uređenjem prostora Gradske kavane. Građani su još jučer vidjeli svjetleće reklame i ostalu opremu  koja je stigla  dostavnim vozilom te su krenule pripreme uređenja prostora u poznatom McDonald's stilu. Obzirom je predsezona već počela i zbog toga što je u Grad već stigao prvi kruzer, radovi su krenuli ubrzano, a danas radnici  montiraju  kuhinju i pituravaju zidove.

Ministarstvo zdravlja je, kako doznajemo, jučer izdalo suglasnost McDonald'su da otvori svoj objekt u Dubrovniku, a sukladno statistikama Zavoda za javno zdravstvo u Dubrovniku, prema kojima je utvrđeno kako je Dubrovačko-neretvanska županija po broju pretile djece na samom dnu ljestvice u usporedbi s ostatkom države, a što je glavni preduvjet za izdavanje ove dozvole.

Građani u povijesnoj jezgri zgroženi su ovom skandaloznom odlukom gradske uprave jer smatraju kako je McDonald's Dubrovniku potreban, ali ne u povijesnoj jezgri u kojoj je broj fast food restorana premašio čak i  broj suvenirnica. 

Za komentar na ovu, u najmanju ruku spornu odluku upitali smo Gradsku upravu.

'Grad Dubrovnik je dao suglasnost Odjelu za nekretnine za sklapanje Ugovora s McDonald's-om jer im jelovnik zadovoljava sve kriterije ovako elitnog turističkog mjesta, a posebno stavljamo naglasak na Royal Cheese Double i krumpirove lađice. Ništa se neće promijeniti. I Hajdarhodžić i Mc Donald's nude kavu u svojim objektima i nije nam jasno zašto se radi panika oko ovog objekta koji je cijelu zimu bio zatvoren,' navodi se u odgovoru iz Ureda gradonačelnika.

Neslužbeno doznajemo kako će se McDonald's otvoriti 1. svibnja ove godine, a sa znatiželjom čekamo kako će reagirati sami građani. Zabrinjavajuća je informacija novom investitoru što je na Facebooku već pokrenuta građanska inicijativa 'Gradska kavana je naša' u kojoj ogorčeni građani planiraju referendumom osporiti ovu skandaloznu odluku gradske uprave. Kako navode, ova odluka rezultirat će katastrofalnim posljedicama koje će značiti kraj stoljetnoj tradiciji i kulturi jednog grada kao što je Dubrovnik, poznat po zgodnim, mršavim ženama i nabildanim 'galebarima,' a što će sve skupa rezultirati osjetnim padom broja dolazaka i noćenja.  

Popularni Članci