OSAM KONOBARA DALO OTKAZ U HOTELU PRESIDENT 'Lakše je živjeti u Auschwitzu, nego raditi u Valamaru'

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Nikša Klečak
Osam konobara dalo je otkaz nakon što im je, kako kažu, ukinut topli obrok

Osam konobara iz ugostiteljskog objekta na plaži hotela President jučer je dalo otkaz, jer, kako kažu, više ne mogu trpjeti izrabljivanje koje nad njima vrše direktori tog hotela. Jedna od zaposlenica, koja je željela ostati anonimna, kaže kako je kap koja je prelila čašu, bilo ukidanje toplog obroka.

-Taj obrok je i inače bio bezveze, same splačine poput gulaša i tako iz dana u dan, ali kada su nam i to ukinuli, nismo više mogli. Ja sam u hotelu počela raditi prije četiri mjeseca, a prva tri mjeseca uopće nismo imali slobodnog dana. Tek prije tri tjedna, dobili smo pokoji. Radili smo dnevno 12 sati neprekidno na nogama bez pauze, na visokoj temperaturi u dugim gaćama i rukavima – u dahu nam je ispričala bivša zaposlenica hotela President koja je više puta tijekom razgovora ponovila kako je zasigurno lakše živjeti u koncentracijskom logoru Auschwitz, nego raditi za Valamar.

-Mi se konobari nismo dogovorili oko zajedničkog otkaza – dodala je i nastavila – jednostavno više nismo mogli trpiti ugnjetavanje. Neka ovo bude poruka vlasnicima i direktorima da se ovako ne može postupati sa radnicima. Jedan direktor ti govori jedno, drugi, drugo, treći treće, ma ludilo, što ću vam govorit.

Što se tiče prekovremenih sati, bivša zaposlenica kaže kako im oni još nisu isplaćeni, već da je bio dogovor da se prekovremeni sati broje kao slobodni dani, te da se onda plaća dodatno isplaćuju nakon završetka sezone.

-Što će od toga biti, tek ćemo vidjeti, jer još moramo pregovarati s njima nakon otkaza – zaključuje.

Valamar, pod čijim okriljem posluje hotel u Dubrovniku, pitali smo kako je moguće, ako je istina što govori bivša zaposlenica, da njihovi radnici rade u ovakvim nehumanim uvjetima, ali nisu nam poslali odgovor. Glasnogovornica Valamara Nike Labaš nam je rekla da smo joj dali kratki rok, i da će nam odgovor poslati čim stigne. Mi ćemo odgovor Valamara, čim ga dobijemo, odmah objaviti kako bi nam oni objasnili svoju stranu priče.

Spomenimo i to, da je od osam bivših konobara hotela President dvoje iz Dubrovnika, a šestero ih je došlo na sezonski rad u Grad iz svih krajeva Hrvatske.

Popularni Članci