'POGLEDI' S MURATTI I MRATOVIĆ Javljali se građani ogorčeni na vijećnike koji su srušili Proračun

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradska vijećnica Matija Ćale Mratović (HNS) i nezavisna vijećnica Olga Muratti gostovale su danas kod Dubravka Cote u emisiji Pogledi Radio Dubrovnika, o aktualnim temama u Gradu.

Olga Muratti uvodno je istaknula kako rušenje Proračuna nije dobro za građane Dubrovnika, posebno ako je motiv isključivo rušenje gradonačelnika kojega su izabrali građani neposrednim izborima, na temelju preko 10 tisuća glasova. 'Proračun Grada Dubrovnika znači funkcioniranje Grada, jer se takvim rušenjem ugrožavaju brojni projekti Grada. Dolazim iz školstva i mogu reći da su upitni svi projekti koji su planirani u 2015., jer su u školstvu inače projekti jednogodišnji,' rekla je Olga Muratti. 

'Ovo je situacija jedinstvenog jednoumlja koja me podsjetila na neka druga vremena,' rekla je Matija Ćale Mratović komentiravši izjave Mata Frankovića o tome kako je proračun nerealan. 'Franković je prozvao gradonačelnika za obmanjivanje javnosti vezano uz pročistač vode, pa sam se osobno informirala u Vodovodu i saznala da projekt zaista dolazi u pitanje, ali ne zato što je gradonačelnik govorio stvari koje nisu točne, nego zato jer je već u fazi realizacije i pripremnih radnji, izmješta se lokacija, dobio je sredstva na europskim fondovima, a ne prolazi isključivo jer nije prošao proračun. Ako prođe vrijeme, pitanje je hoće li i uzeti sredstva iz europskih fondova,' rekla je Ćale Mratović. 

Dvije potpredsjednice Gradskog vijeća istakle su kako bez Proračuna dolazi u pitanje nadogradnja OŠ Lapad, nema kombija za djecu s posebnim potrebama, asistenta u nastavi, nema novog vrtića u Mokošici u zgradama POS-a, jer plaće za tete nisu bile predviđene u 2014., ali jesu u 2015. godini, a sve, kako su rekle, zbog neodgovornih vijećnika. 

U emisiju su se uključili ogorčeni građani koji su se pitali hoće li ti gradski vijećnici dati otkaze, ako već druge ljude ostavljaju bez posla, mlade bez stipendija. Jedan slušatelj se zapitao kako ti vijećnici HDZ-a, Srđ je Grad ili Laburisti kasnije misle na izborima dobiti povjerenje građana koje su na ovakav način ugrozili. Jedna sugrađanka pitala je što građani mogu napraviti kako bi spriječili situaciju koja će se dogoditi.

Vijećnica Muratti na pitanje novinara osvrnula se i na projekt Golfa na Srđu, što im zamjeraju vijećnici liste Srđ je Grad i Laburisti, ali ne i HDZ. Naime, voditelj je podsjetio kako su se župan Nikola Dobroslavić i Mato Franković u eteru Radio Dubrovnika izjasnili kako nisu protiv projekta. 


'Nije mi jasno, zbog čega se prašta Županiji nešto za što se osuđuju Grad i gradski vijećnici? Zbog čega je isključivi krivac za projekt Gradsko vijeće? Ne, ono je došlo na kraju, a sve prethodne radnje odradila je Županija. Gdje je odgovornost onih prije nas?' – pitala se Olga Muratti. 

U emisiji je bilo riječi o javnoj garaži, novim izborima koji su očito najizglednije rješenje političke situacije u Dubrovniku, ali koji prema mišljenju Muratti i Ćale Mratović neće ništa bitno promijeniti u sastavu budućeg Gradskog vijeća. 

Popularni Članci