POVIJESNI TRENUTAK Dubrovnik ostvario tri milijuna noćenja, Dubrovčani proslavili tortom (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovnik je po prvi put u povijesti ostvario tri milijuna noćenja u jednoj sezoni, a u palači Sponza tom je prigodom održana konferencija za novinare na kojoj su riječ imali gradonačelnik Andro Vlahušić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić, izaslanik direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Milo Sršen, savjetnik ministra turizma RH Ivo Bašić i predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić. 

Konferenciji su prisustvovali i direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonči Radibratović.

Vlašić je kazala kako ne sumnja kako će Dubrovnik i dalje rušiti rekorde.

'Ova tri milijuna noćenja potvrda su kvalitete dubrovačkog turizma i svega onoga što godine dovodi u naš Grad,' kazala je Vlašić te dodala kako ne sumnja kako će daljnji rast noćenja u Dubrovniku ići uzlaznom putanjom na način da se produlji turistička sezona što će omogućiti zimski programi koji su u planu. Kazala je i kako je Dubrovnik bilježi konstantan porast u odnosu na prošlu godinu, kako dolazaka od 12, tako i noćenja od devet posto.

Sršen je kazao kako u Dubrovniku navečer ima puno više života nego što je to slučaj sa Istrom odakle je došao.

'Želimo produljiti predsezonu i postsezonu u Hrvatskoj posebno projektom Hrvatska 365 u koju se Dubrovnik savršeno uklapa. Inače, Hrvatska je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 70 milijuna noćenja. Dubrovnik je uvijek bio i ostao perjanica hrvatskog turizma i smatram kako drugi od vas mogu jedino učiti,' izjavio je.

Bulić je kazao kako je Dubrovnik bio i ostao pramac hrvatskog turizma, kako po kvaliteti, tako i po rezultatima. Korigirao je Sršena te kazao kako se Dubrovnik ne uklapa nego prednjači te dodao kako se grad kroz turizam može najbolje definirati u svijetu.

Gradonačelnik je kazao kako su za rezultate zaslužni i Zračna luka Dubrovnik, lučkim upravama kao i PU dubrovačko-neretvanske županije, a prvenstveno sami građani.

'Danas je u Gradu 30 tisuća ljudi koji predstavlja sigurnu destinaciju, u kojoj je sigurnost sve veća. Nedavno smo proglašeni jednim od šest najsigurnijih gradova na svijetu i upravo je ona, uz kulturnu baštinu i ljubaznost jedan od elemenata naše kvalitetne turističke usluge,' kazao je Vlahušić.

Također je iznio i same podatke prema kojima, od 2005. godine, broj dolazaka i noćenja u Dubrovniku konstantno raste. Tako je 2005. godine u Gradu zabilježeno nešto više od 460 tisuća dolazaka i gotovo 1 900 000 noćenja, dok su te brojke u 2014. godini vrtoglavo narasle. Tako je ove sezone zabilježeno 860 tisuća dolazaka i 3 180 000 noćenja. Po pitanju noćenja po tipu smještaja, u ovoj godini prednjače hotelski gosti baš kao i prethodne četiri godine.

Raste i broj stacionarnih i kruzerskih gostiju iz godine u godinu. Iako je pretekle godine u Dubrovniku boravilo više kruzerskih nego stacionarnih gostiju, stacionarni gosti ove godine ponovno prednjače.

Dubrovnik i dalje najradije posjećuju Britanci pa je u Dubrovniku zabilježeno preko 621 tisuća njihovih noćenja, slijede gosti iz Njemačke sa 209 665 noćenja, potom Francuzi, gosti iz SAD-a, domaći turisti te Šveđani. Po pitanju noćenja po dobnim skupinama, od 1. siječnja do 23. listopada Dubrovnik su najviše posjećivali gosti od 41 do 60 godina, i ove, ali i protekle godine. Cilj do 2020. godine je ostvariti milijun dolazaka u 2016. godini, a do 2020. godine ostvariti 5 milijuna noćenja.

Završnu riječ imao je Bašić koji je kazao kako prostora za napredovanje i dalje ima, ali i naglasio kako je u posljednjih nekoliko godina napravljeno puno toga po pitanju unapređenja kvalitete usluge. Dodao je i kako je potrebno voditi računa o promicanju baštine i tradicije određenog prostora, pogotovo onih ruralnih te o očuvanju čovjeka. 

Nakon konferencije su gradonačelnik Andro Vlahušić i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić građanima dijelili tortu ispred Gradske kavane kako bi se na simboličan način novi turistički rekord proslavio s građanima. 

Popularni Članci