'Roditelji iz Dubrovnika nam se žale i traže odgovore, a Općinski sud na sve to šuti'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Udruga za ravnopravno roditeljstvo
Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo podnijela je žalbu Općinskom sudu u Dubrovniku jer im nisu u zakonskom roku odgovorili na dopis u kojem su naveli najčešća pitanja roditelja s područja Dubrovnika, a koji su se žalili udruzi, nezadovoljni radom ovog suda.

- Našoj udruzi javila se nekolicina roditelja s područja Dubrovnika koji su nezadovoljni postupanjem Općinskog suda u Dubrovniku u predmetima obiteljsko-pravne zaštite. Slijedom toga Udruga je uputila mail Općinskom sudu u Dubrovniku s nekoliko najčešćih pitanja roditelja, u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama – kaže za Dubrovački dnevnik Oliver Čanić, predsjednik udruge.

Najčešća pitanja koja su zanimala roditelje s područja Dubrovnika, a koja su proslijeđena Općinskom sudu su sljedeća:

1. Koliko u prosjeku traje sudski postupak, na vašem sudu, u kojem se odlučuje o legitimnim pravima malodobnog djeteta (povjera na zajednički život jednom od roditelja, osobni kontakti, alimentacija)?

2. Na temelju kojih kriterija sudac/sutkinja odlučuje koji je roditelj kompetentniji da mu se dijete povjeri na zajednički život?

3. Kako komentirate statističke pokazatelje za 2012. u kojoj su se djeca na vašem sudu povjerila u 81,25 % slučajeva majkama; u 6,25 % slučajeva očevima; 0 % djece je bilo pod zajedničkim skrbništvom (izvor Državni zavod za statistiku)?

4. Da li ti podaci ukazuju na to da su prema odlukama vašeg suda očevi manje kompetentni roditelji ili je nešto drugo u pitanju?

5. Koliki je uobičajen opseg susreta i druženja odnosno po novome osobnih kontakata djeteta i roditelja s kojim dijete ne živi, a koji dosuđuje vaš sud?

6. Kako je to u interesu djeteta?

7. Koji je stav vašeg suda prilikom odlučivanja o povjeri djeteta i određivanju osobnih kontakata, ako je jedan od roditelja pravomoćno osuđen za nasilje u obitelji?

8. Koja je spolna zastupljenost vašeg suda, a posebno obiteljskog odjela?

Kako sud u roku od 25 dana nije odgovorio na upit, Udruga za ravnopravno roditeljstvo je poslala žalbu u kojoj upozoravaju na Zakon o pravu na pristup informacijama, a koji kaže kako tijelo javne vlasti treba na temelju zahtjeva za pristup informaciji odlučiti najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.

- Budući da Općinski sud u Dubrovniku nije reagirao u skladu s važećim Zakonom, uputili smo žalbu Povjereniku za informiranje, kaže Čanić koji dodaje kako je ovo najbolji pokazatelj odnosa tijela javne vlasti prema djeci i roditeljima – poreznim obveznicima.

- Plaćeni su novcem poreznih obveznika da provode zakone, a sami ih se ne pridržavaju?-zaključuje Čanić.

Popularni Članci