ŠOKIRANA U NEW YORKU Nisam mogla promijeniti 100 eura jer su rekli da sam iz zemlje koja je pod sankcijom OAFAC-a!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ilustracija
Naša je čitateljica ostala neugodno iznenađena kada je nedavno u New Yorku pokušala u TD banci razmijeniti 100 eura. Naime, kada je službenik započeo transakciju i kada mu je dala putovnicu, vratio ju joj je uz obrazloženje da rekao da nažalost njihova banka ne može mijenjati novac ljudima iz Hrvatske.

Otišla Sam u TD bank usred New Yorka i htjela sam razmijeniti 100 eura, službenik je započeo transakciju I kad sam mu dala putovnicu vratio mi je I rekao da na žalost njihova banka ne može mijenjati novac ljudima iz naše zemlje . Kada sam ga upitala u čemu je problem i da sam ja student na papirić mi je napisao četiri slova OAFAC . Izašla sam Iz banke i upisala u google tu famoznu kraticu i izišlo je kako je riječ o njihovom Uredu za kontrolu inozemne imovine – priča šokirana Dubrovkinja koja je željela ostati anonimna.

OFAC, naime provodi gospodarske i trgovinske sankcije koje se temelje na američkoj vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti, a usmjerene su protiv određenih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca drogama, onima koje se bave trgovinom oružja za masovno uništenje, kao i drugim aktivnostima koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i gospodarstvu SAD-a.

OFAC, piše u objašnjenju, djeluje, temeljem posebnih predsjedničkih ovlasti te ima ovlaštenje za kontrolu nad transakcijama i zamrzavanje imovine koja je pod američkom jurisdikcijom. Sankcije se temelje na pravilima UN-a, a provodi se u suradnji s ostalim savezničkim vladama.

Popularni Članci