SVAKA ČAST BISKUPE Uzinić u posjetu Trebinju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovački biskup posjetio je Trebinje na poziv vladike Grigorija

Biskup dubrovački Mate Uzinić jutros je u Trebinju izjavio kako se ne može zaboraviti sve što se dogodilo na ovim prostorima u proteklom razdoblju, ali da to narod ne smije spriječiti da oprosti i počne graditi novu budućnost.

Biskup Uzinić prvi put nakon od ratnih događanja posjećuje Trebinje, gdje sudjeluje na dvodnevnom seminaru "Teologija u javnoj sferi" na poziv episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog vladike Grigorija koji je ovog tjedna sudjelovao na 1043. festi svetoga Vlaha.

Kako prenosi portal  trebinjedanas.com, Uzinić je pojasnio da ne zaboraviti - ne znači stalno spočitavati, nego biti svjestan nekih stvari, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti.

- U onoj mjeri u kojoj se to može napraviti, možemo doći do novog dijaloga -, dodao je Uzinić.

On je na skupu ocijenio da su se s pozicije odnosa, dvije crkve, katolička i pravoslavna, suočile s prošlošću, dok se to kod političara, nažalost, još nije dogodilo.

- Ovo je, na neki način, nastavak zajedničkih napora i molitvi koje već godinama imamo u Dubrovniku vladika  Grigorije i ja i kojim nastojimo zaliječiti rane naših naroda i crkve- ustvrdio je dubrovački biskup i dodao kako je u naporima za uspostavu dobrosusjedskih odnosa lakše vjerskim poglavarima nego političarima.

Biskup Uzinić smatra da je neophodna sekularizacija, da bi se "oslobodili od stiska jedni drugih, jer u takvom društvu prestaje uticaj crkve na društveno-politički život ali i društva i politike na crkvu".

Prema Uzinićevu mišljenju, u ranijem razdoblju mnogo je veći utjecaj imalo društvo i politika na crkvu, nego obrnuto, i da su se "zbog toga i događale stvari koje su se događale".

- Mislim da danas moramo postaviti stvari tako da svi znaju svoje kompetencije, da se međusobno poštujemo i da zajednički služimo suvremenom čovjeku", prenosi trebinjedanas.com poruku dubrovačkog biskupa Uzinića.

Popularni Članci