Tko će napraviti vrata u zidu na 'Titovoj vili'? Legaz: Ako Grad neće, Udruga će ispuniti obećanje građanima

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Prošlog vikenda pratili smo predsjednika udruge 'Divlja liga vaterpolo' Igora Legaza koji je na zidu koji dijelu plažu Splendid od kupališta ispod 'Titove vile' započeo radove koji će rezultirati postavljanjem vrata u zid kako bi Dubrovčani dobili novi, prvi i nemetani, prolaz s jedne na drugu plažu.  

U subotu, kada je Legaz započeo radove na nekoliko sati 'omela' su ga dva policajca. Pozvao ih je investitor na obnovljenoj vili Banac (Titova vila), dubrovački bogataš Braslav Turčić, odnosno njegovi zaštitari.

Drugog dana, u nedjelju, u radu su ga spriječili zaštitari tvrtke 'Dubrovnik štit' Sada Bečića, postavivši 'živi zid' na mjestu radova. Bečić se s Legazom htio fizički obračunati još u subotu, kada je, ispred policajaca, između njih 'zaiskrilo'. Zaštitar je već počeo skidati jaknu, no Legaz se samo mirno udaljio.

-'Zaštitarska tvrtka 'Dubrovnik štit' ima ugovor s investitorom prema kojem smo dužni štititi njegovu imovinu. Kada Legaz dođe i pokaže nam 'papir' prema kojem on može probiti zid, onda ćemo ga pustiti', komentirao je za Dubrovački dnevnik vlasnik zaštitarske tvrtke Sado Bečić.

(Foto: Igor Legaz, Divlja liga vaterpolo)

No, činjenica je da Braslav Turčić, Dubrovčanima poznat i kao prvi investitor projekta golfa na Srđu, ne polaže nikakvo pravo na kupalište, pa tako ni na sporni zid. Niti se uknjižio kao vlasnik, niti je koncesionar. Jednostavno, Turčić može s vilom Banac što želi, ali kupalištu ne bi smio ni 'primirisat', pa tako ni njegovi zaštitari, ništa manje ili više nego bilo tko od nas.

Golomazni kameni zid izgrađen je krajem tridesetih. Ne nosi oznaku kulturnog dobra, što znači da može 'pretrpjeti' ugradnju vrata. Pokrenuta je inicijativa da se on stavi pod preventivnu zaštitu, ali ju je Općinski sud u Dubrovniku odbacio u studenom 2012. godine, čime je uklonjena i posljednja prepreka za izradu volta i vrata.

Pojašnjenje situacije potražili smo i kod Iva Klaića, višeg savjetnika za pomorsko dobro u Županiji. -'Vlasnik čestice 826/6 k.o. Gruž, koja se vodi kao neplodno tlo, je Republika Hrvatska', kaže Klaić koji navodi kako se, iako granica nije utvrđena, radi o neospornom pomorskom dobru.

-'Ovisno o smjeru vjetra i valovima, more nekad dopre do samog mjesta gdje sam počeo raditi vrata, a nekad nanese žala ili morski pijesak. Dakle, radi se o klasičnom i nesumnjivom pomorskom dobru', tvrdi i Legaz.

(Foto: Igor Legaz, Divlja liga vaterpolo)

Igor Legaz računa, ili je računao, i na pomoć Grada Dubrovnika. Poziva se na članak 80., stavak 5. Prostornog plana Grada Dubrovnika u kojem stoji: 'Na području uređenih kupališta nije dopušteno ograđivati plaže, prekidati javne šetnice i onemogućivati pristup moru.' No, iz Grada kažu kako se to odnosi na uređene plaže, dok je 'Titova vila' prirodno kupalište.

Ipak, prema GUP-u cijelo područje nosi oznaku 'pu' – plaža uređena. Oba kupališta (Splendid i Titova vila) vode se kao uređene plaže.

-'Obveza je Grada Dubrovnika da (umjesto Udruge) napravi prolaz kroz zid na obali, između Splendida i ville Banac, te da tako stanje na terenu, uskladi sa citiranom odredbom', kaže Igor Legaz, te dodaje: -'Uopće nemam iluzija da će Grad to napraviti umjesto Udruge. A, to je posao i obveza Grada, bez izmotavanja, bez odugovlačenja. Dubrovčani naprosto žele tamo prolaz i Udruga će poduzeti sve da građane ne razočara.'

'Upravo radi ovakvih slučajeva kada privatni vlasnik nije dovoljno korektan prema javnom interesu Grad Dubrovnik kupuje nekretnine koje su važne za Dubrovnik i njegove građane, poput Vile Čingrija i ljetnikovaca Rijeke dubrovačke. Želimo spriječiti slične situacije upravo iz razloga da se privatni vlasnici u budućnosti ne bi neodgovorno ponašali prema javnom dobru', odgovorili su nam iz Grada Dubrovnika.

Cijeli slučaj izazvao je zanimanje Dubrovčana, a podrška Legazu, barem verbalna, je neupitna. No, nitko zapravo ne može točno reći što je potrebno napraviti i tko je nadležan, pa ni inspekcija Lučke kapetanije, koja je trebala izaći na teren. Propituju se Legazove metode.

No, jedno je sigurno, Legaz će vrata napraviti, prije ili kasnije. Uz pomoć Grada, građana, ili sam. Poslao nam je i detaljan plan radova, alat koji će koristiti, a naznačio je i točno koliko vremena će mu oduzeti pojedina radnja. Nema razloga da mu ne vjerujemo. Dubrovčani će ovog ljeta na Titovu preko Splendida. Kroz zid.

Popularni Članci