TRAG SVJETLA Spomen obilježje za Gorana Komlenca dobilo arhitektonsku nagradu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Za spomen obilježje ''Trag svjetla'', kojeg su Grad Dubrovnik i Vatrogasna zajednica grada Dubrovnika podigli u spomen na stradalog vatrogasca Gorana Komlenca, arhitektonski ured Proto-Arch nagrađen je BIG SEE Architecture Award 2024. u kategoriji 'Javni/otvoreni prostor i krajolik'.

Na mjestu stradavanja, između sela Ljubač i Gromača, spomenik je otkriven 31. srpnja 2023., na prvu godišnjicu smrti Gorana Komlenca koji je stradao u akciji gašenja požara. Spomenik je tada otkrila supruga preminulog Iva Komlenac uz prisustvo djece, a autorica spomenika Lea Đurović Ruso iz Proto-Archa pojasnila je kako krug predstavlja simbol života i prikazuje etape Goranovog ljudskog života. Kamen teksturu mijenja od grube na početku do sjajne poliranosti, simbolizirajući put u vječnost. Kamen je na jednom mjestu raspuknut i označava Goranovo stradanje, a kamena vertikala završava s obilježjem križa.

''Projekt TRAG SVJETLA, posvećen stradalom vatrogascu Goranu Komlencu, posebno je obilježio naš profesionalni put. Unatoč tragedije, uspjeli smo prenijeti moćnu poruku vjere, nade i svjetlosti kroz jezik arhitekture'', izjavila je Lea Đurović Ruso povodom osvajanja nagrade.

Grad Dubrovnik ovo je spomen obilježje podignuo kao trajni znak sjećanja na snagu plemenitosti i požrtvovnosti.

Više o nagradi: https://bigsee.eu/trace-of-light/

Popularni Članci