TUŽNO SJEĆANJE Prije 32 godine potonula je Aurora i sa sobom odnijela deset života (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Na današnji dan, prije 32 godine u ratnim danima, u Gruškom akvatoriju potonuo je Atlasov brod Aurora, u pomorskoj nesreći u kojoj je sudjelovala i Jadrolinijina Ilirija. Manja Aurora u samo nekoliko minuta završila na dnu mora povukavši za sobom devet života. Svake godine u 16:43, kada se dogodila nesreća, u Gružu morem zaplovi vijenac u sjećanje na žrtve.

'Aurora' je plovila iz tada okupiranog Cavtata s čak 96 putnika uglavnom izbjeglica i članova Crvenog križa kao i radnika HE Dubrovnik.

U grušku luku su uplovljavali punom brzinom, baš kao i 'Ilirija' zbog straha od mogućnosti novog agresorskog napada. U okolnostima koje do dana današnjeg nisu razriješene došlo je do sudara između dva broda.

Kroz sljedećih nekoliko minuta, koje je obilježio kaos,  brod se našao na dnu, putnici su se borili za život, a svjedoci pronalazili načine kako spasiti preživjele. Živote je izgubilo desetero ljudi uključujući i troje male djece: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

Popularni Članci