ULAGANJA U SPORT Franković dodijelio vrijedne ugovore klubovima za osobe s invaliditetom pa podijelio važne informacije o multifunkcionalnoj dvorani (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je ugovore sportskim klubovima za sufinanciranje programa sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2024. godini. Dodjela je održana jutros u Studentskom domu. 

Grad Dubrovnik je ove aktivnosti sufinancirao s ukupno 96.442,00 eura, a sukladno dostavljenim programima sedam sportskih klubova: Tenis klub Dubrovnik, Atletski klub Dubrovnik, Judo klub Dubrovnik 1966., Plivački klub Jug, Stolnoteniski klub Libertas, Judo klub Fortitudo i Taekwon-do klub Shark.

"Imamo sve veći interes klubova, što nas veseli, i na ovaj način ih potičemo na rad s osobama s poteškoćama i s posebnim potrebama, kako bi se i one uključile u rad klubova, a istovremeno sudjeluju i u nekim ligama koje su im dostupne. Mislim da je to iznimno bitno. Kao društvo naravno pokazujemo i svoju zrelost, ali ono što je još važnije, razvijamo različite mogućnosti, odnosno pružamo zapravo iste mogućnosti za sve. I mislim da je to odlična priča, i trebamo je nastaviti ih raditi i dalje", izjavio je Franković.

"Financijski aspekt ove priče uistinu nije toliko značajan koliko je značajna mogućnost da se posebno djeci s posebnim potrebama pružaju zapravo jednake prilike da se, u okviru svojih sposobnosti, u okviru svojih mogućnosti, priključe nekom sportu i tu ostvare dobre i kvalitetne rezultate. Svjedočili smo nedavno kako je u parastolnom tenisu naš sugrađanin ostvario uistinu odlične rezultate, zlatnu medalju, a paralelno se natječe i u standardnoj ligi. I tako pokazujemo uključivost svih nas", izjavio je Franković naglasivši važnost ulaganja u sportsku infrastrukturu. 

"Uistinu vidimo kako, kad se razvije određena sportska infrastruktura, dođe do značajnih rezultata. Imamo recimo judoklub Mokošica - nakon što smo napravili novu judo dvoranu u Mokošici, automatski vidimo pozitivni rezultat. Nakon što smo napravili dvoranu Osnovne škole Montovjerna, tamo se sada badminton trenira i odmah imamo sjajne rezultate. Ono što trebamo nastaviti raditi je nastaviti razvijati infrastrukturu. Naš temeljni cilj u ovoj godini je izgraditi boćarsku dvoranu u Gospinom polju. Pod dva, izgraditi teren u Gospinom polju za U-12 veliki nogomet. Pod tri, energetski obnoviti postojeću sportsku dvoranu tako da ugradimo i klimatizacijske uređaje. Pod četiri, izrada atletske staze u punom profilu i pet - osigurati financiranje za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane vrijedne 65 milijuna eura. Od strane EIBA dobili smo zeleno svjetlo, nakon svih provjera, za pola od tih 65 milijuna eura. Za ovu drugu polovicu se nadamo, nakon što se konstituira Hrvatski sabor i nakon što se formira nova vlada, da ćemo dobiti potporu kao strateški projekt jer mislim da je bez potpore vlade teško realizirati navedenu investiciju", izjavio je Franković. 

Dobivenim sredstima i potpisanim ugovorima su zadovoljni i klubovi. 

"Ovo puno znači, stvarno, pogotovo što se tiče međunarodnih turnira i natjecanja. Pogotovo u tenisu, koji je skup sport, a posebno za osobe s invaliditetom, kada treba kupiti i ta posebna, prilagođena kolica", izjavio je Ante Kolunđija iz Tenis kluba Dubrovnik. 

Popularni Članci