STOP GRAĐANIMA Uprava hotela Rixos Libertas lomi skaline koji su spasili jedan život

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Još jedan dokaz da postajemo strancima u vlastitom gradu. Djelatnici tehničke službe hotela Rixos Libertas jučer su u večernjim satima počeli lomiti skale koje kupalište ispod kuće Pogačić povezuju s hotelskim kupalištem, a koje je u kolovozu prošle godine izgradila udruga Divlja liga vaterpolo. 

Radnike su jučer u naumu dovršetka radova na strani od Pogačića spriječili građani koji su se tu zatekli i članovi udruge Divlja liga vaterpolo predvođeni predsjednikom Udruge Igorom Legazom. Nakon 10-minutnog natezanja radnici su se prebacili s unutarnje strane gdje su nastavili demolirati.

Radovi su ponovno nastavljeni jutros, kada ih je opet 'omeo' Igor Legaz.

Na terenu smo jutros zatekli gotovo polomljene skaline s unutarnje strane dok su oni s vanjske načeti pri vrhu.

-'Tu je prolaz uvijek bio. No, hotel je 2010. godine nelegalno izgradio zid na dnu Kvaternikove ulice. Građevinska inspekcija u svibnju iste godine donijela je rješenje kojim je naređeno uklanjanje zida. Oni su se na rješenje žalili, no žalba im je odbijena. Godinama se uporno oglušuju na rješenje, a zid još stoji. Zato je Udruga morala osigurati prolaz skalinima', rekao name je Igor Legaz.

Činjenica je da predmetne skale nikome ne smetaju, pa ne bi trebale ni Upravi hotela u vlasništvu turskog hotelskog lanca. Štoviše, upravo ove skale bar jednoj osobi spasile su život.

Namjera Hotela bila je i zidom pregraditi pristup plaži sa sjeverne strane, iz Kotorske ulice, no na vrijeme ih je spriječila građevinska inspekcija. I na toj lokaciji Udruga Divlja liga vaterpolo u svibnju i lipnju prošle godine izgradila je skaline do hotelske plaže. Prije nego što su počeli zidati vlasnici hotela pristup su pokušavali ograničiti i raznim ogradama.

Lomili skaline i dok je Čola pjevao u Gospinom polju

Jučerašnja i današnja akcija nije prvi pokušaj rušenja skalina od strane Hotela koje je Legaz, upravo iz tog razloga, nazvao 'skale despet'.

-'Pokušali su ih srušiti dva puta tijekom gradnje. Čak su radili usred noći dok je u Gospinom polju pjevao Zdravko Čolić', kaže Legaz.

Dodaje kako je skaline izgradio u kolovozu 2013. godine. Krajem srpnja iste godine Županijska skupština hotelu Rixos Libertas dodijelila je dvodijelnu koncesiju na pomorskom dobru. Koncesija, kao što se vidi na fotografiji s pravilima ponašanja počela je vrijediti nakon potpisa ugovora od 1. rujna 2013.

Činjenica je da predmetne skale nikome ne smetaju, pa ne bi trebale ni Upravi hotela u vlasništvu turskog hotelskog lanca. Štoviše, upravo ove skale bar jednoj osobi spasile su život.

Ni mjesec dana nakon izgradnje upravo preko njih prebačena je žena kojoj je prilikom kupanja na stijenama ispod hotela pozlilo te je upala u more. Nakon što su je iz mora izvukli građani koji su se zatekli na kupalištu, žena je upravo preko tih skala nosilima hitne pomoći prebačena na Pogačić pa u ulicu Eugena Kvaternika gdje su je čekala kola hitne pomoći.

Kontaktirali smo i Upravu hotela. Tijekom telefonskog razgovora uspjeli smo doznati da hotel ima neodređenu suglasnot policije te neimenovanu pravnu dozvolu za obavljanje radova na uklanjanju skalina.

-'Skale su zatečene prije ugovora o koncesiji i ne smiju ih dirati', kaže Legaz. Tako kaže i Odluka Županijske skupštine. -'Najpovoljniji ponuditelj dužan je za svaku eventualnu gradnju ili rekonstrukciju ishoditi suglasnost Davatelja koncesije, te lokacijsku dozvolu odnosno potvrde na glavne projekte'.

Nema sunčanja na zidu, a do plaže kroz hotel

-'Ne zatvaramo plažu prema građanima kao što to tvrdi Igor Legaz, oni su dobrodošli i uvijek mogu do plaže doći kroz hotel', kaže nam djelatnica u prodaji koja se enegleskog prevodi što joj govori direktor Ayhan Basci, koji sjedi do nje.

Građani uistinu mogu na hotelsku plažu. Prema pravilima ponašanja korištenje ležaljki građani i posjetitelji koji nisu gosti plaćaju cijenu od 100 kuna. Posebno je smiješna odredba kojoj je zabranjeno sunčanje i ležanje na zidu.

-'Taj zid je jedino što je ostalo Dubrovčanima, sve drugo su nakrcali ležaljkama, ali zanimljivo je i da hotelski gosti koriste 'naše' skale jer idu na Pogačić gdje im više odgovara, a ne da tu leže kao sardine.'

Uistinu, i jutros smo na stijenama kupališta Pogačić zatekli desetak gostiju. Tijekom našeg posjeta 'gradilištu' svjedočili smo i potencijalno opasnom pokušaju prelaska japanskih turista preko sada oštećenog zida s rasklimanim i polomljenim gornjim skalinima. Da pređu na hotelsku plažu pomogao im je upravo Igor Legaz.

Uprava hotela događaj je sinoć prijavila i policiji koja obavlja istražne radnje. 

Popularni Članci