Vlahušić: 'Andrić nema viziju i ne sjeća se da je donio GUP, to je šteta!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Kandidati za gradonačenika Grada Dubrovnika koji su ušli u drugi izborni krug, HNS-ov Andro Vlahušić i HDZ-ov Teo Andrić, sučelili su se, između ostalih, u emisiji 'Lokalni izbori 2013' na HRT-u 4, progovorivši tako o najaktualnijim gradskim temama.

U žustroj polusatnoj raspravi, oba su kandidata iznijela svoja mišljenja i programe, prvenstveno vezano uz izgradnju Pelješkog mosta, golf na Srđu i protekli mandat Andra Vlahušića, a pale su i međusobne optužbe.

'HDZ-u bi trebalo 150 godina za izgradnju Pelješkog mosta'

Najveću polemiku je izazvala tema koja se tiče izgradnje Pelješkog mosta. Tako je Andrić, po tko zna koji put, figurativno iznio mišljenje oko navedene izgradnje. „Pelješki je most rak-rana Hrvatske. Kad vas nešto boli, vi ne pitate za cijenu“, kazao je Andrić te dodao kako vrlo često u svom radu nije slušao središnjicu, pa i sada iznosi svoje mišljenje. Na tu je konstataciju Vlahušić odgovorio kako je HDZ, dok je bio na vlasti tijekom osam godina, imao i dozvole i novac, pa se, od ukupnog projekta koji stoji 3 milijarde kuna, izgradilo svega 150 milijuna. „Tim tempom, HDZ bi navedeni most izgradio za 150 godina“, izračunao je Vlahušić te upozorio kako tog novca, kojeg je bilo za vrijeme HDZ-a, više nema. „Taj je novac završio na nekom drugom mjestu, dok je HDZ jeo, pio i radio tulume. Sad ćemo morati zatražiti pomoć Europske unije“, izjavio je.

Osim pitanja Pelješkog mosta, prokomentirana je još jedna gradska tema koja je izazvala veliku pozornost, a to je pitanje golfa odnosno UPU-a platoa na Srđu koji čeka potpis župana, ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Mrak-Taritaš, te na posljetku Gradskog vijeća. „Važno je naglasiti kako se radi o projektu koji je dobio sve potrebne dozvole i suglasnosti. Nedostaju još ta tri potpisa. Međutim, ni ja, a ni Teo Andrić ne možemo kao potencijalni gradonačenici utjecati na UPU platoa na Srđu. To nije u nadležnosti gradonačenika, nego Gradskog vijeća. Plan je završen, on se ne može mijenjati, no jedino može biti odbijen od strane ta tri tijela. Bilo kakvo drugo dijelovanje bilo bi pretuzakonito. Ukoliko plan ne bude odbijen od strane župana i ministrice, naša koalicijska lista će podržati navedeni plan“, kazao je Vlahušić.

Andrić je iznio kako zamjera dosadašnjem gradonačelniku neraspisivanje referenduma za koji se na kraju izborila građanska inicijativa te izrazio zadovoljstvo što je demokracija u Dubrovniku ipak snažna. Također je izrazio neslaganje sa Zakonom, prema kojem za referendume na državnoj i lokalnoj razini ne vrijede jednaka pravila. Kako kaže, teško je očekivati izlaznost od preko 50 posto glasova birača, ali navodi i kako je to namjerno napravljeno, kako navedeni referendumi ne bi uspijevali. Također je naglasio kako je sadašnja Vlada najavila kako će navedeni zakon mijenjati, no u dvije godine se po tom pitanju nije ništa uradilo. No, kako kaže, vjeruje kako je većina građana ipak za golf na Srđu,no kako ta ista većina nije izišla na referendum, pa zato i nije uspio.

'Ako nemate viziju, zašto se onda natječete?'

„Generalni urbanistički plan nije sveto pismo, on je podložan promjenama. Vezano za Strategiju razvoja grada, ona ne postoji. Trenutno ne znamo točan cilj, ne znamo gdje idemo, gdje bismo trebali stići za 25, 30 godina. Taj dokument bi trebao postojati, i ne bi ga trebalo uraditi naše Gradsko vijeće ni gradonačelnik, nego jedan širi tim. Mislim kako bi taj dokument trebalo donijeti referendumom i nakon toga GUP treba prilagoditi tome dokumentu“, izjavio je Andrić, na što ga je Vlahušić podsjetio kako navedeni plan postoji.

„Ovo što gospodin Andrić govori kao kandidat za gradonačelnika je malo neozbiljno. Ako nemate viziju, zašto se onda natječete? S druge strane, Poglavarstvo na čijem je čelu bio Andrić i Gradsko vijeće usvojili su navedenu Strategiju razvoja grada Dubrovnika do 2020. godine“, odgovorio je Vlahušić te dodao kako je šteta što Andrić ni ne zna da ju je donio, kao i što nema viziju.

Andrić ga je optužio za stihiju i neplansko djelovanje inače „ne bi prosipao mikroasfalt po putu bez ikakvog plana i programa“. Vlahušić je odgovorio kako je promet bio najveći problem u Dubrovniku, no sad je riješen. „Pitajte građane kako voze i kako šetaju nogostupima. Ne trebam ništa govoriti, sve se vidi“, kazao je, na što ga je Andrić optužio za gužvu na Ilijinoj glavici, a Vlahušić ga je podsjetio kako nisu radili semafori, što je zapravo bio razlog spomenutoj gužvi. Također je naglasio kako nije bilo nikakvih nepredviđenih troškova. „Ništa ne traje dva mjeseca. Ilijina glavica traje 30 godina. Svi projekti se rade po dozvolama, projektima i Proračunu“, zaključio je Vlahušić na tu temu.

Muke po mirovinama

Još jedna problematika o kojoj se sve više raspravlja u Dubrovniku je i nepomirljiva strana Grada kao destinacije, ali i mjesta u kojem građani žive. Koliko je on zapravo destinacija, a koliko grad po mjeri građana, izjasnili su se gradonačelnički kandidati. „Grad je živ ukoliko su prisutne financijske aktivnosti, ukoliko ljudi koji u njemu žive mogu zaraditi. U povijesnoj jezgri ljeti radi 3 i pol tisuće ljudi, a u sam grad pristiže 70 posto više posjetitelja no što on ima stanovnika“, kazao je Vlahušić te se izjasnio kako Dubrovčani žive od turizma, stoga njihova mogućnost zarade ipak čini Dubrovnik gradom po mjeri stanovnika.

Andrić smatra kako bi trebalo produljiti turističku sezonu, a kao rješenje navodi izgradnju međunarodnog kongresnog i koncertnog centra, ali i naglašava kako bi se više trebalo raditi u interesu 'malog' čovjeka. Od sedam točaka svog programa koji se tiče upravo te teme, Andrić je najavio kako će umirovljenici koji imaju male mirovine, ukoliko on pobijedi, dobivati dodatnih 500 kuna, umjesto dosadašnjih 200, što je povećanje od 150 posto.

„Andrić ne promišlja što govori. Kad umirovljeniku koji ima mirovinu u iznosu od 1790 kuna date 500 kuna, onda on ima 2290 kuna, a ovaj koji ima mirovinu od 1810 kuna ostaje na istom iznosu“, kazao je Vlahušić, na to što Andrić odgovorio kako će se i njihove mirovine izjednačiti, a Vlahušić je upitao na koji će se to način izvesti ako je, prema programu HDZ-ove koalicije, donja granica 1800 kuna. „Nemojmo se hvatati nevažnih detalja, ako sam rekla da će imati svi, onda će imati svi“, kazao je Andrić.

Kandidati su prokomentirali i rezultate prvog kruga izbora. „Od ukupno 60 izbornih mjesta, u više od 50 sam pobijedio“, izrazio je Vlahušić zadovoljstvo, tim više što ne pripada velikoj stranci. Također je dodao kako je zadovoljan i uspjehom liste HNS-HSS-SHUS koja se našla na drugom mjestu na izborima za Gradsko vijeće, odmah nakon HDZ-ove koalicijske liste. Oduševljenje je izrazio i Andrić. „Za razliku od Vlahušića koji je imao četiri godine da pokaže što zna, ja sam bio na nekakvoj drugoj crti politike. Mislim da Vlahušićevi rezultati nisu dobri jer 68 posto građana nije prepoznalo njegov četverogodišnji rad“, kazao je Andrić.

Popularni Članci