Zar su dubrovački studenti zaslužili ovakav tretman?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © berc - Fotolia.com
Uvriježeno mišljenje kako se dubrovački studenti po gradovima diljem Hrvatske u kojima studiraju dobro provode bez većih obveza i problema nije sasvim točno. 

Naime, o apsurdima s kojima se gotovo svakodnevno susreću redakciju Dubrovačkog dnevnika obavijestila je majka jednog dubrovačkog studenta koji studira u Splitu.

Tako na autobusnom kolodvoru u Dubrovniku studenti mogu kupiti povratnu kartu samo ukoliko će ih odvesti te natrag vratiti isti prijevoznik. Pojedinim studentima to predstavlja veliki problem jer određeni autobusi prijevoznika koji su ih doveli u Split kreću prije termina u kojima su im zakazani ispiti ili prije no što uspiju izvršiti sve obveze, a na sljedeći moraju čekati satima. 

- 'Ne znam iz kojih razloga autobusni kolodvor Dubrovnik ne želi studentima omogućiti povratnu kartu ukoliko se radi o različitim prijevoznicima. Kao da žele gubiti novac,' tvrdi majka.

Osim toga, sporni su i popusti koji se ostvaruju putem X-ica, studentskih kartica. Tako pojedini prijevoznici uvažavaju popuste dok drugi ne, a i sami popusti se kreću u rasponu od 80 do preko 100 kuna. 

'Na ruku' im ne ide ni studentski dom u Splitu koji za sve studente zatvara vrata 15. srpnja, prema se pojedini ispiti vrše i pet dana nakon toga.

- 'Nitko se ne zamara time gdje će studenti biti smješteni tih pet dana nakon što im dom zatvori vrata, a u srcu sezone vrlo je teško naći privatni smještaj gdje bi mogli odsjesti, kaže majka.

Bez obzira na navedeno, do 1. svibnja studenti su, tvrdi majka, morali platiti dom za svibanj, lipanj i cijeli srpanj, bez obzira što se u domu smiju zadržati samo do sredine srpnja. Razlika u cijeni im se vrati, no nije točno određeno do kojeg datuma. 

Popularni Članci