Zavirite u elitne prostore dubrovačkih narkomana usred trgovačkog centra (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dd
Dubrovnik je elitna turistička destinacija i grad prestiža.  U tom biseru Jadrana, u kojemu su cijene nekretnina na razini centra europskih metropola,  čak i narkomani imaju svoje elitne prostorije. I to usred najvećeg  shopping centra u Lapadu,  u središtu  Grada u kojemu se nalazi petnaestak hotela uz mnogobrojni privatni smještaj za turiste.  

Na gornjoj, istočnoj etaži, tek nekoliko metara dalje od mnogobrojnih  trgovina prestižnih robnih brendova, salona i više ugostiteljskih objekata, nalazi se prostor koji  još nikada do sada nije bio  iskorišten u gospodarske svrhe.  Zidovi  i cjelokupni prostor velike dvorane još uvijek su nedovršeni. Izgledaju baš  isto onako kao i te 1991. godine, kada  je rat prekinuo  gradnju tada najvećeg dubrovačkog trgovačkog centra u vlasništvu domaće mega tvrtke, danas  privatizacijom uništene, ugašene i rasprodane 'Dubrovkinje.'  

Unutar sivih zidova,  gotovo na svakom koraku, šprice, igle, prazne bočice metadona, ostaci krvi, zagorene folije  i ostali mnogobrojni narkomanski pribor. Igle na podu okrenute 'prema gore', na samom ulazu u objekt, prvi su znak da se ovim prostorima treba kretati uz veliku dozu opreza.  

Rat  je nažalost na duže vrijeme zaustavio daljnju gradnju trgovačkog centra DOC (Dubrovački opskrbni centar) u Lapadu, u vlasništvu tvrtke Dubrovkinja, koja se početkom  90.-tih podijelila na četiri velike tvrtke. Bile su to Dubrovkinja nuova, Dubrovkinja trade, Dubrovkinja Župa – Konavle i Dubrovnik Shopping Centres, kojoj je pripadao DOC u Lapadu.  Nakon toga je uslijedio katastrofalan proces privatizacije  tvrtke koja je nekada prije Rata zapošljavala četiri tisuće ljudi i posjedovala više od 400 nekretnina i stanova na najprestižnijim gradskim lokacijama.  Dubrovački dnevnik jedini je medij koje se upustio u sustavno istraživanje ove privatizacije. O malverzacijama s nekretninama i privatizaciji tvrtke Dubrovkinja nuova čitali ste ovog proljeća, a nastavak slijedi vrlo brzo, ove jeseni.

Trgovački centar DOC izgrađen je na zemljištu veličine oko 11 tisuća kvadrata. U nekim svojim dijelovima danas izgleda malo gore nego te 1991. Kupio ga je poduzetnik Željko Kerum s partnerima, 2002. godine za 20 milijuna i 800 tisuća kuna. Bila je to duplo manja cijena u odnosu na procjenu vrijednosti  nekretnine koju je  izradio sudski vještak dvije godine ranije.  Direktor društva u tom trenutku prodaje bio je aktualni dubrovački gradski vijećnik Ivo Gjaja. Kerumu se u međuvremenu više očito nije bavilo ovim prostorima. 

Ipak,  priča o raspadu Dubrovkinje  je sasvim druga tema.  To što dubrovački narkomani koriste najveći prostor elitnog trgovačkog centra za svoje potrebe, možda i nije tako loše. Teško je vjerovati kako se s ovim kroz više od 20 godina nisu upoznale javne institucije i organi vlasti. Na kraju krajeva, vrata  tog najvećeg prostora, u kojemu  se nekad davno planiralo izgraditi kino, uvijek su otvorena. Tamo baš svatko može ući, ako zaluta tek par metara dalje od omiljene trgovine. U istom objektu su i ambulante, a tek malo dalje i ljekarna.  Umjesto na ulici, narkomani svoje potrebe odrađuju upravo tu, daleko od očiju javnosti. Može se naći i kutija s čistim, neiskorištenim iglama, što je dobar znak, barem u smislu prevencije širenja opasnih bolesti.

Sam problem ovisnosti o teškim drogama  je daleko složenija tema.  Droga uzima ono najvrijednije, ljudski život. U tom smislu  ostaje nada da Policija i Zavod za javno zdravstvo, kao i svi drugi koji mogu pomoći, znaju što trebaju raditi i da to rade najbolje što mogu. U javnom interesu i sustavno. Dakle, upravo suprotno nego što su to radili kreatori sudbine svih naših 'Dubrovkinja', o kojima ćete još čitati. 

Popularni Članci