Bandić u bunkeru vikendice zatočio najpoznatijeg Cavtačanina?

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
Pretraga samoborske vikendice Milana Bandića otkrila je, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, strast zagrebačkoga gradonačelnika za koju šira javnost dosad nije znala, jer u vikendici je pronađeno, doznajemo, više stotina umjetničkih slika.Među njima je i ona Vlaha Bukovca, napoznatijeg slikara iz našeg područja, a i šire.

Neke su, doznajemo iz našeg izvora, stajale izložene po zidovima, dok su druge pronađene na skrovitom mjestu u vikendici. Očevici su ga opisali kao ‘bunker’. Ima tu raznih djela, neslužbeno doznajemo, a većinom se radi o slikama hrvatskih suvremenih autora: Murtića, Berbera.

Najviše slika pronađeno je u vikendici u koju je gradonačelnik često pozivao novinare, ali nikad nitko nije primijetio kolekciju.

Tijekom tih posjeta Bandić bi se uvijek hvalio imanjem, proizvodnjom meda, pekao bi kestene.

Nepoznata strast

Dosad se uopće nije znalo da je gradonačelnik Bandić ljubitelj umjetnosti i umjetnina.

Češće ga se povezivalo sa skupocjenim satovima koje je nosio i u javnosti, pa je pod pritiskom javnosti u imovinskoj kartici naveo da posjeduje nakit: tri lančića, tri prstena te sedam satova od čega tri obična i četiri sportska od kojih “niti jedan ne prelazi vrijednost od deset tisuća kuna”.

Ali ni riječi o slikama.

U imovinskoj kartici nije naveo umjetnine: pa ni slike, ni grafike. Istražitelje je zato iznenadila količina slika koje su pronašli.

Zato je pokrenuta nova istraga kako bi se utvrdilo kako je Bandić došao do tih umjetnina.

Istražitelji žele utvrditi jesu li to bili pokloni, je li gradonačelnik sam ulagao u umjetnine, posjeduje li papire tih umjetnina kako bi mogao dokazati njihovo porijeklo.

Slike su, podsjetimo, prilikom pretraga pronađene i kod bivšeg premijera Iva Sanadera, pa i kod bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, ali za njih obojicu se i prije uhićenja znalo da su kolekcionari te da posjeduju vrijedna dijela, jer su ih posuđivali za izložbe.

Ali gradonačelnik Bandić nikad u javnosti nije pokazivao pretjerani interes za slikama.

Cijeli tekst pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista

Popularni Članci