Evo gdje će sve po gradu biti postavljeni pokretni skalini

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Gradonačelnik Andro Vlahušić je tijekom večerašnjeg gostovanja u emisiji Dubrovačke televizije govorio o odnosu s Društvom prijatelja dubrovačke starine, tekućim i budućim projektima u gradu te o odnosima s Dubravkom Šuicom i Perom Vićanom. 

Tako je Vlahušić najavio nova prometna rješenja na području oko Kineskog zida i u Gružu. Naime, na području od Montovjerne do bazena u Gružu trebali bi biti postavljeni pokretni skalini, a isto se planira i za područje od Robne kuće Srđ do Ulice Andrije Hebranga. Drugi će pokretni skalini vodit će sve do nebodera u Gružu.

- 'Nadam se kako će ti projekti biti izrealizirani do kraja mog mandata,' kazao je gradonačelnik.

Osim toga, novost je i uvođenje besplatnog interneta na području povijesne jezgre pa sve do starog kolodvora u Gružu. Naime, svim građanima će biti dostupno povezivanje s internetom na dva uređaja. Osim toga, Vlahušić je najavio i kako bi kroz dva tjedna trebao proraditi i lift na Ilijinoj glavici. 

Nikad nije bilo razlike između Društva i politike

Gradonačelnik se osvrnuo i na odnose Grada Dubrovnika i DPDS-a. Tom je prigodom istaknuo kako predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić i on sam nisu Društvu nudili ništa sadržajno drugačije od onoga što je u posljednje vrijeme predlagala kandidacijska lista grupe birača 'Srđ je Grad'.

- 'Nije postojala svijest kako se o toj temi već odavno trebalo raspavljati dok nije donesen Zakon o zidinama. Nakon toga su se brojni vijećnici uhvatili te teme. Ovo što je predložio 'Srđ je Grad' ne razlikuje se puno od pisma koje smo uputili Niko Bulić i ja, a prema čemu smo predložili da novac od zidina ide Gradu, a Društvu 20 milijuna kuna godišnje za obnovu. Dakle, nema sadržajne razlike. Skandalozno je da je jedna udruga na sebe uknjižila svjetsku baštinu i državne institucije bi trebale dati objašnjenje kako se to dogodilo. Grad Dubrovnik već pet godina smanjuje prireze i poreze građanima, a s druge strane postoji sve više novaca za socijalne projekte. Na koji način smo to postigli? Jer upravljamo imovinom,' kazao je Vlahušić te dodao kako se sve to dogodilo u socijalizmu, dok je sve bilo u državnom vlasništvu.

Tom je prigodom istaknuo kako je neki predstojnik društvene vlasti uvijek kroz povijest bio na čelu Društva.

– 'Nije bilo razlike između Društva i politike,' kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je i na to kako su svi oni koji su ušli u Gradsko vijeće uvjeravali građane kako upravo oni najbolje mogu upravljati Gradom Dubrovnikom.

-'Ako netko od 25 vijećnika smatra kako bi Društvo bolje vodilo zidine od njih, onda znači da su lagali. Ti su ljudi tvrdili kako upravo oni najbolje mogu upravljati Gradom, pa čak bolje i od mene,' pojasnio je Vlahušić.

Danas ne govorim o imenima, sutra sigurno hoću 

Tijekom emisije bilo je riječi i o odnosu s Perom Vićanom i Dubravkom Šuicom shodno spekulacijama kako su oni u posljednje vrijeme narušeni.

-'Samo mijena stalna jest,' kratko je prokomentirao.

Po pitanju groblja Dubac, Vlahušić je kazao kako projekt još nije krenuo u realizaciju jer tri dubrovačke obitelji ne žele prodati Gradu Dubrovniku zemljišta kako bi radovi mogli započeti.

-'Danas ne govorim o imenima, ali sutra sigurno hoću,' kazao je Vlahušić. 

Popularni Članci