Hrvatska obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama, Dubrovnik posljednjih mjeseci potresli tragični slučajevi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Dan Race - Fotolia.com
Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama.  Taj se dan obilježava u znak sjećanja na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. 

Tragedija se dogodila za vrijeme brakorazvodne parnice, u kojoj je Mato Oraškić ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, te ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Za to je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistii protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine.

Inače, u Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. 

Iako se radi o malom i relativnom mirnom i sigurnom gradu, i Dubrovnik je posljednjih mjesec dana bio u fokusu lokalne i nacionalne pažnje javnosti upravo zbog slučaja stravičnog obiteljskog nasilja u Župi, a proteklog vikenda upravo zbog nasilja nad ženom, djevojkom od 19 godina. 

Popularni Članci