JAD I BIJEDA Bandić ucijenio svoje zaposlenike da potpišu za Markićku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgur Zucko / PIXSELL
Prikupi li Željka Markić i milijun potpisa za referendum o promjenama Ustava i izbornog zakonodavstva on ne smije biti raspisan. To može zahvaliti samo Milanu Bandiću, koji njenu udrugu izdašno financira, ali je inicijativu bahat, bezobrazan, i pokvaren, kakav jest, uspio sabotirati. Zakonom je zabranjeno ikoga prisiljavati da potpiše bilo koju referendumsku inicijativu. Nemam  nikakvih iluzija o Banićevom poštenju, ali vjerovao sam da je barem inteligentan, ali pokazalo se da sam u krivu. Kako drugačije, osim bezobraznim idiotizmom, nazvati prisiljavanje zaposlenika Grada Zagreba da potpišu referendumsku inicijativu samo zato jer se tako gradonačelniku hoće. Protokol gradonačelnika, u ranim poslijepodnevnim satima četvrtka 25. rujna, poslao je svim zaposlenicima Grada Zagreba e-mail s pozivom da se Milanu Bandiću, prvo pridruže na konferenciji za medije “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” na štandu kod sata. Ljubazno su ih podsjetili da sa sobom ponesu osobne iskaznice i OIB da bi nakon konferencije mogli potpisati referendumsku inicijativu. Kada svojim potpisima ovjere predanost inicijativi Bandić ih poziva na neformalno druženje u Gradskoj kavani. 

Možda sam blesav, možda i zločest, ali ako ovo nije prisiljavanje službenika, ljudi kojima egzistencija ovisi o dobroj volji ili hiru gradonačelnika, onda ne znam što je. Milanu Bandiću jako odgovara preferencijalno glasovanje na izborima. Shvatio je to nakon velikog broja glasova koje je dobio na predsjedničkim i gradonačelničkim izborima, na kojima se izravno glasalo, te potpunog fijaska na parlamentarnima na kojima se nije ni približio izbornom pragu. Svjestan je da mu je to jedina šansa da uđe u Sabor i da iz te pozicije mešetari i trguje pa ne preza ni od ucjenjivanja vlastitih zaposlenika. Nekad je potpise za kandidaturu prikupljao od ureda do ureda, sada od svojih podređenih, ili možda potlačenih, traži da mu iskažu lojalnost na glavnom gradskom trgu, da mu se poklone u sjeni bana Jelačića.

Ne mora se nikome od onih koji se odbiju nacrtati pod satom ništa dogoditi, ali lako je zamisliva situacija u kojoj Željka Markić i Milan Bandić razmjenjuju liste potpisnika i uspoređuju ih s popisom zaposlenika Grada Zagreba. Sigurno se ta scena pojavila i u glavama svih onih koji su od gradonačelnikovog protokola u četvrtak dobili urgentni e-mail. U vremenima kada je dobro plaćen posao u gradskoj upravi jedno od najpoželjnijih radnih mjesta u državi teško je sakupiti hrabrost i odbiti gradonačelnikovu želju. Pročita li neki zaposlenik Milanove prćije ovaj tekst neka se ni malo ne dvoumi, neka potpiše inicijativu za referendum, a onda neka sam sebi pljune u ogledalo. Što je malo pljuvačke naspram kredita, gladi i bijede?

Dalje.com

Popularni Članci