KANABIS ZA ULJE Vratila sam se iz Dubrovnika, a on me je dočekao, zagrlio i rekao: ‘Mama, ja sam zdrav’!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
Građani su donirali više od 35 tisuća kuna za isplatu jamčevine Huanitu Luksetiću (36)

Nakon uhićenja Huanita Luksetića, 36-godišnjaka oboljelog od multiple skleroze kojem je policija pronašla i oduzela oko 22 kilograma kanabisa namijenjenog proizvodnji ulja, pokrenuta je Facebook stranica “Zdravlje prije zakona - konoplja pomaže - podrška Huanitu Luksetiću” te se prikuplja novčana pomoć za isplatu uhićenikove jamčevine.

Luksetiću je, naime, određen istražni zatvor, uz mogućnost jamčevine od 75 tisuća kuna, a DORH ga tereti za kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanje trošenja droga. Na Facebook stranici, koja u trenutku pisanja ovog teksta ima 3160 fanova, objavljen je broj žiroračuna Huanitove majke Zlate Luksetić-Degrasi na koji svi koji to žele mogu uplatiti donaciju za jamčevinu. Prema riječima Huanitove majke, prikupljeno je već više od polovice iznosa i ona se nada da će jamčevinu uplatiti već danas te da bi Huanito mogao biti na slobodi sutra.

- Jučer sam bila kod njega. On meni uvijek govori da je dobro, da se ne bih zabrinula, a ja sam sretna da je ustao - govori kroz suze Zlata Luksetić-Degrasi i dodaje da je njenog sina u pritvoru posjetio liječnik te mu ponudio lijek, no on je odbio jer “ne želi da ga šopaju” te da koristi samo ulje kanabisa. Huanitu Luksetiću multipla skleroza dijagnosticirana je još 2008. i bolest ga je pretvorila u 80-postotnog invalida. Vrlo je aktivan u Društvu MS, a isprobavao je nekoliko terapija i alternativnih metoda liječenja, no tek je ulje kanabisa polučilo rezultat.

- Prije dvije godine nije mogao hodati, platili smo da nam kopaju vrt. Kad je posadio i napravio ulje, nakon mjesec i pol dana ja sam se vratila iz Dubrovnika, a on me je dočekao, zagrlio i rekao: ‘Mama, ja sam zdrav’. Od tada sam kopa vrt, bavi se i ekološkim uzgojem povrća. Isprobavao je nekoliko vrsta dok nije pronašao onu koja mu je omogućila da mu se govor popravi. Otkad uzima ulje, puno je bolje i ja ga svim srcem podržavam - kaže Zlata Luksetić-Degrasi.



‘Ulje proizvodi samo za sebe, ne za prodaju’

- Znate kako se majka osjeća kada joj dijete ne može hodati, ne može micati rukama, ne može govoriti? Ulje kanabisa mu je pomoglo, a i on sada pomaže svima koji to od njega zatraže, savjetima, posjećuje ljude kojima je potrebno. Ulje je proizvodio isključivo za vlastite potrebe, ne za prodaju - ispričala nam jeZlata Luksetić-Degrasi, dodajući da nikada nisu skrivali što sade u vrtu i zbog čega.

Izvor: Luka Benčić / Jutarnji list

Popularni Članci