LIPA PO LIPA, KULMEROVI DVORI Pogledajte kako Konzum vara kupce

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Javorovic/PIXSELL/montaža
Iako mislite da je sezona kiselih krastavaca, odnosno vrijeme kada redakcije izmišljaju vijesti i traže dlaku u jajetu, mi vam donosimo jednu naizgled bezazlenu priču u kojoj vam preporučujemo da štedite svaku lipu koju steknete vlastitim radom. Ne ostavljajte svoje teško zarađene novce tvrtkama u kojima obavljate kupnju. 

Već uoči ljeta Konzum nas je obavijestio kako je vrijeme za welike stwari, a kada je skrivenim oglašavanjem reklamirao Tvornicu duhana Rovinj uoči svjetskog prvenstva u Brazilu.

Sada su, baš onako kako je i najavljeno, na red došle velike stvari. Račun kojeg nam je uputio čitatelj na izgled pokazuje samo formalni račun, no ono što se jednostavnom matematičkom operacijom dobije kod dodavanja poreza na dodanu vrijednost jednostavno ostavlja dojam kako je Konzum pronašao način da zbilja i zaradi dodanu vrijednost na svoje proizvode.

Na računu koji je u prilogu, a gdje je čitatelj kupio Pitu s krumpirom i pirošku, stoji iznos od 29,96 kn. Osnovica za izračun PDV-a je 23,96 kn. Kada se na taj iznos doda 25 posto PDV-a, stvarni iznos je 29,95 kn, dok bi iznos PDV-a trebao iznositi 5,99 umjesto 6 kuna.

Na taj način je čitatelj u Konzumu već izgubio jednu lipu, dok je ionako davši trideset kuna izgubio još četiri lipe jer se lipe u pravilu ne vraćaju nego se iznos zaokružuje na veću decimalu.

Izgleda vam jedna lipa kao sitan iznos?

Mnogi koji pročitaju ovaj tekst kazat će kako i mi i čitatelj cjepidlačimo i kako je to tek igla u plastu sijena.

No, na službenim stranicama Trgovačkog lanca Konzum stoji kako je ta tvrtka vodeći trgovački lanac u hrvatskoj sa 700 prodavaonica i kojima svakodnevno kupuje 650 tisuća kupaca.

Ukoliko svakog dana, 650 tisuća kupaca na temelju zaokruživanja decimala izgubi samo jednu lipu, tvrtki Konzum d.d. i njenom vlasniku Ivici Todoriću dnevno ostane 6500 kuna ili pak godišnje više od 2 milijuna i 370 tisuća kuna.

Navedeni iznos nije mal ni za Todorića, koji bi mogao frizirati dobru staru izreku zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača u izvedenicu lipa po lipa – Kulmerovi dvori.

S navedenim iznosom, ako pretpostavimo da blagajnica na kasi ima plaću od 2700 kuna, Konzum može isplatiti 877 neto plaća radnicama.

Je li vam i dalje jedna lipa sitan iznos?

Popularni Članci