Lukšići pobijedili grofa Eltza u ratu za kupnju Istraturista, postali vlasnicima još 16 hotela

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Bogata čileanska obitelj Lukšić, djelomično hrvatskog podrijetla, kupila je od Zagrebačke banke Istraturist Umag, objavila je u utorak Zagrebačka burza. Lukšići su kompaniju platili 120,1 milijun eura, odnosno oko 915 milijuna kuna. Kupuju je preko svoje turističke kompanije Plava laguna iz Poreča i postaju vlasnici 93,04 posto dionica umaške tvrtke, piše Jutarnji list.

Ova kupnja vinut će Lukšiće na tron turističkog biznisa jer nastaje najveća turistička grupacija u tom sektoru u Hrvatskoj koja drži gotovo 45.000 kreveta, čime su s vodeće pozicije detronizirali Valamar koji ima 42.000 kreveta i u vlasništvu je trojice Austrijanaca - grofa Georga Eltza, Gustava Wurmboecka i Franza Lanschuetzera. Na treću poziciju izgurali su rovinjsku Maistru, dio moćne Adris Grupe.

S Istraturistom Lukšići u svoj turistički portfelj dodaju 16 hotela, vila i apartmanskih naselja. Istraturist, koji je na tržištu već pet desetljeća, lani je ostvario prihode od 478 milijuna kuna i porast neto dobiti od 53,4 posto, na 72,4 milijuna kuna. Lukšić grupi donosi veći kolač u prihodu od bivših Štrokovih hotela jer su Jadranski luksuzni hoteli lani ostvarili prihode od 330 milijuna kuna. U široj regiji riječ je još uvijek o manjem igraču. Primjerice, luksuzni Rixos, koji sa svojim hotelom u Dubrovniku konkurira Lukšićima, lani je imao prihod od dvije milijarde eura. Lukšići su pak jedna od globalno najbogatijih obitelji čije je bogatstvo prema Forbesovoj listi 17,4 milijarde dolara.

Cijeli tekst pročitajte na Jutarnji.hr.

Popularni Članci