MINISTRI NAJAVILI Režu se plaće u javnom sektoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: vlada.hr
Grcić i Mrsić održali su konferenciju za medije

"Rezat ćemo plaće u javnom sektoru", najavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare Mirando Mrsić i Branko Grčić.  "Zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće se linearno smanjivati, ali će se 'rezati' sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna.", najavio je Mrsić.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar rada ponovili su jučerašnje riječi ministra financija Borisa Lalovca: plaće u javnom sektoru će se rezati, ali ne linearno. Štednju bi najviše trebali osjetiti oni s najvećim plaćama: u javnom sektoru 20.000 ljudi mjesečno zarađuje više od 10.000 kuna neto.

Dva su glavna razloga, kaže Grčić, zbog kojih je Vlada prisiljena na rezove i rebalans proračuna. Prvi razlog je pad prihoda od PDV-a, a drugi štete od poplava koje iznose više od milijardu kuna. Na čemu će se rezati potrošnja osim na plaćama zaposlenika države i javnih firmi, Grčić i Mrsić nisu otkrili.

Mrsić je danas podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog.

"S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi", rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike.

Dodao je i da se 'rezanja' mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna.

"Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a", izjavio je Grčić, dodajući da slijede razgovori sa svim ministrima o djelomičnim uštedama i smanjenju minusa u državnoj blagajni.

Popularni Članci