MINISTRICA ZLATAR VIOLIĆ U DUBROVNIKU: Grad Dubrovnik mi je dužan nekoliko pari cipela

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
U okviru 3. odjela Političke akademije HNS-a s ciljem organizacijskog jačanja stranke tijekom rujna i početka listopada održani su radni sastanci u svim HNS-ovim organizacijama, a prilikom toga je sazvana konferencija za novinare u hotelu Uvala na kojoj su riječ imali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik županijskog HNS-a Valentin Dujmović.

Ministrica je kazala kako je Grad Dubrovnik primjer kako HNS funkcionira i kako se može raditi na opću korist građana.

'Niz političkih tema po kojima smo bili prepoznatljivi danas su postale opće dobro našeg društva. Kroz 15 godina bili smo orijentirani prema EU, sada se to shvaća kao nešto normalno, kao da je palo s neba. Mi smo narod s priličnom amnezijom. Ne sjećamo se koliko se ova Vlada u prvom mandatu borila, posebno ministrica Pusić koja je izborila sve ratifikacije. Otvarali smo i teme o manjinskim zajednicama koje su prije 25 godina bile tabu teme, ali danas ne predstavljaju nikakav problem,' kazala je Zlatar Violić.

Također je šaljivo izjavila kako joj je Grad Dubrovnik dužan nekoliko pari cipela jer jedne uvijek potroši dok obilazi što će se sve graditi. Sljedeći put za šest mjeseci je, tvrdi, već napola gotovo, a kad dođe treći put, bude dovršeno i otvara se.

'Još se nije dogodilo da se neki projekt koji se počne graditi ne završi za vrijeme Vlahušićevog mandata, bilo da se tu radi o ljetnikovcu Bunić Kaboga ili o Lazaretima. To je ono što građani honoriraju. Uostalom, sami znate koje sve vrste mjera koje Vlahušić provodi u Gradu su potaknute samo zato da Grad ne bi ostao isključivo turistička destinacija,' dodala je.

Vlahušić je istaknuo kako se u Gradu događa puno toga.

'Jutros smo imali predstavljanje električnih bicikala i automobila, na Stradunu sam jedva vozio zbog ljudi koji su bili u njemu. Uskoro ćemo proslaviti i tromilijunto noćenje u Dubrovniku i tom prigodom ćemo pozvati ministricu kulture jer turisti u Dubrovnik najviše stižu zbog njegove kulturne baštine, ministra turizma i ministra unutarnjih poslova jer je Dubrovnik prema statistikama jedan od najsigurnijih gradova na svijetu,' kazao je gradonačelnik.

Također je dodao kako Dubrovnik nema probleme s kojima se susreće ostatak Hrvatske.

'Mi u Dubrovniku imamo proračun i rebalans proračuna koji su pozitivni. Naša najrazvijenija grana turizam raste 150 posto na godišnjoj razini, to je mediteranski rekord. Imamo i oko 2,5 milijardi od poznatih investitora s gotovim prostornim planovima i nitko od njih ne čeka na dozvolu dulje od 24 sata. Uz Vukovar, imamo 55 posto riješenih predmeta po pitanju legalizacije objekata,' izjavio je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na današnji održani skup na temu 'Autocesta kroz BiH ili Hrvatsku' na kojem Grad Dubrovnik nije predstavljao on nego njegovi pročelnici.

'Besposlen pop i jariće krsti. kad ne znate što ćete raditi, onda se bavite politikanstvom. U vremenu kad se prikupljaju potpisi kako otplatiti 30 milijardi kuna stavljati takvu temu je izvan svake realnosti. Dubrovnik se bavi problemima života ljudi, radovima na ulicama, otvaranjem parka na Batali koji će biti otvoren u nedjelju. U nedjelju ujutro pođite na križni put na Srđu i vidjet ćete kako je sada taj dio hortikulturno uređen,' rekao je Vlahušić.

Dujmović je kazao kako bi i Županija bila jednako uspješna kao i Grad da ju je vodio HNS.

'Aktualna županijska vlast nema ideje ni perspektive, a ja bih se usudio reći da nema ni adekvatnog znanja kako bi se iskoristili svi potencijali koji postoje na području Županije. Podsjetio bih vas na posljednju Županijsku skupštinu na kojoj sam postavio pitanje županu zašto se nisu prijavili na natječaje koje je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, a ono je u protekle dvije godine raspisalo natječaj u vrijednosti od 320 milijuna kuna. Naša Županija se prijavila samo na jedan i povukla jedan milijun kuna. Župan je odgovorio kako se nisu mogli prijaviti na ostale natječaje. Ja sam to provjerio i to nije istina,' kazao je Dujmović.

Također je podsjetio i na međimursku i varaždinsku županiju koje su među najuspješnijima, a koje vodi upravo HNS. Kazao je kako trenutna županijska vlast provodi demagogiju, a jedan od primjera je i 'cesta koja vodi nigdje' u blizini Slanoga u Dubrovačkom primorju čijem je otvaranju prisustvovao i sam župan. Tom je prilikom Dujmović pokazao i fotografije. Kazao je i kako je izjava u duhu 'ili monetizacija, ili Prelješki most' od strane ministra Hajdaša Dončića neprihvatljiva i kako je to što su u koaliciji s SDP ne znači kako će i bespogovorno prihvaćati sve njihove stavove, pa čak i ako se ne slažu s njima.

Popularni Članci