PILOT I KNJIŽEVNIK U ediciji 'Znameniti Hrvati' Ivan Bjelovučić i Ivan Gundulić

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: http://www.posta.hr/
U ediciji Hrvatske pošte u petak, 18. travnja četiri u promet će biti puštene poštanske marke iz serije 'Znameniti Hrvati', a uz Doru Pejačević i Ivana Mažuranića, na markama će se naći znameniti Ivan Gundulić i Ivan Bjelovučić. 

Ivan Bjelovučić (1889. – 1949.), pilot koji je 1912. godine prvi preletio Alpe porijeklom je s Pelješca. Potomak je obitelji pomorskih kapetana iz Janjine. Jedan od svojih najvećih uspjeha Bjelovučić postiže 25. siječnja 1913. kada prelijeće Alpe između Briguea i Domodossole za 26 minuta i tako postaje prvi pilot u povijesti komu je to uspjelo. Peruanska pošta posvetila mu je 2011. marku u povodu stote obljetnice njegova prvog uzleta u Limi, a obilježavanju svih postignutih povijesnih letačkih uspjeha Ivana Bjelovučića sada se pridružuje i Hrvatska pošta trećom markom izdanom u njegovu čast.

Ivan Gundulić (1589. – 1638.) je najistaknutiji pisac „zlatnog vijeka“ Dubrovnika, tvorac iznimno zvonkih i dosjetljivih stihova i svojevrsni simbol slobodarskog duha grada-republike. Najzrelije životno razdoblje Gundulić je posvetio stvaranju epskog spjeva Osman. Djelo je ostalo netiskano za trajanja Dubrovačke Republike, ali je često prepisivano i postalo vrlo popularno.

Marke su izdane u nakladi od 100.000 komada. Bjelovučić krasi onu vrijednosti 1,2 kune, a Gundulić onu vrijednosti 2,8 kuna.

Popularni Članci