RASKID VATIKANSKIH UGOVORA Sudionici prosvjeda objasnili svoje razloge i zahtjeve

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Kralj/Pixsell
Nekoliko stotina građana okupilo se na prosvjedu "Raskinimo vatikanske ugovore" kojeg je organizirao niz udruga okupljen u neformalnu platformu Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, a održao se na Cvjetnom trgu.

Za vrijeme prosvjednog skupa koji je trajao sat vremena dogodio se samo jedan incident i to odmah na početku skupa. Katolička aktivistica Ružica Ćavar htjela je objesiti svoj plakat protiv Pokreta za sekularnu Hrvatsku nakon čega je na nju naletio muškarac i bacio je na pod. Napadača je odvela policija, a Ćavar nije teže stradala u napadu. Organizatori su se kasnije ogradili rekavši da nemaju veze s napadačem.

Govore na prosvjedu između ostalih su održali književnik Pero Kvesić i Rada Borić iz Centra za ženske studije te naveli razloge za ukidanje Vatikanskih ugovora. Neki prosvjednici za Index su objasnili razloge zbog kojih traže raskidanje ugovora s Vatikanom. 

Jedna od njih je i majka prvašića koja je za Index rekla da Hrvatska što prije treba raskinuti Vatikanske ugovore jer smo sekularna država, što dodaje, piše u Ustavu.


"Ugovori se trebaju raskinuti i zato što se ne zna kolika količina novca i koja količina obaveza ide na potrebe Crkve, oni raspolažu našim novcem, a ne plaćaju poreze nigdje, dok mi građani države koja je kao demokratska, a koji nismo vjernici ni katolici dajemo novac za Crkvu", ispričala je ova majka koja se nedavno i na vlastitoj koži uvjerila u diskriminaciju jer joj dijete ne pohađa vjeronauk u školi.

"Dijete mi je krenulo u školu i vidim kakav je tretman djece koja ne idu na vjeronauk. To svakako nije ravnopravan tretman. Djeca su na hodnicima i gledaju TV i ne smiju pričati glasno, to nije program po kojem želim da mi dijete ide u školu. A od prijateljice malom su ponudili da za vrijeme vjeronauka i on sjedi u učionici gdje se odvija vjeronauk jer nemaju drugih mogućnosti", rekla je ona.

Njezina prijateljica dodala je kako su dva sata vjeronauka za malu djecu apsolutno suluda stvar.

"Dva sata tjedno djeca imaju vjeronauk dok likovni i glazbeni imaju samo jedan sat tjedno. Znači dva sata tjedno se djeci koja imaju sedam godina na raspored stavlja vjeronauk usred nastave naprimjer treći sat, a ona koja nemaju vjeronauk moraju sjediti na hodnicima i na njih paze čistačice. Ako se prije govorilo da smo živjeli u totalitarizmu i komunizmu pa smo htjeli demokraciju, e pa bome ovo nije demokracija", dodala je gospođa.

Na upit zašto smatra da Hrvatska treba ukinuti Vatikanske ugovore Andrija Prlak za Index je rekao da su organizatori skupa naveli sve dobre razloge za to.

"Ako već nešto trebam reći to je zato jer nema smisla da se Crkva financira iz državnog proračuna, evo vrlo jednostavno", rekao je Prlak. 

Umirovljenik Braco Vuković koji je također prisustvovao skupu za Index je rekao kako su Vatikanski ugovori prije svega neustavni jer diraju u ljudska prava i kako dodaje, diraju u nešto što se zove elementarni princip odlučivanja.

"Da bi nešto bilo ugovor onda morate imati najmanje dvije strane. Mene nitko kao građanina i poreznog obveznika nije pitao da li želim plaćati taj namet i da li želim da se taj ugovor potpiše. Dakle taj ugovor je potpuno protuustavan i on je sraman za Hrvatsku koja se deklarira kao sekularna, tolerantna, demokratska država. Ti ugovori su nastali jer je tada HDZ-u i Franji Tuđmanu, pokoj mu duši, odgovaralo da uza se imaju moćnu filijalu kao što je katolička Crkva. 

Dvadesetpetogodišnja Marina rekla je kako su Vatikanski ugovori diskriminacijski ne samo prema onima koji nisu vjernici već i prema onima koji jesu vjernici i koji odlaze u Crkvu.

"Moja obitelj odlazi godinama u Crkvu, država od plaća mojih roditelja, a sad i moje se oduzima novac koji ide Crkvi, a kad mi je umro djed morali smo platiti dolazak svećenika na pokop. Kad mi se krstio nećak brat je morao platiti svećeniku, isto kao što je morao platiti i vjenčanje u Crkvi. Za sve to naravno nije dobio račun. Znači država plaća Crkvi, a Crkva nama naplaćuje svoje usluge i pritom ne plaća porez. Moja teta ima ugostiteljski objekt i da samo jedan račun ne izda već bi joj poreznici zatvorili lokal. Znači ona se naplaća niz nameta državi, a Crkva je toga oslobođena", rekla je Marina.

Inače na prosvjedu je bilo oko 20-ak policajaca koji su okružili skup, no svi su se nakon prosvjeda mirno razišli i nije bilo nikakvih incidenata osim onog na početku.

Popularni Članci