'Suradnja u regiji je važna zbog sigurnosti, gospodarskih razloga i otvorenih pitanja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, Danica Ramljak, u Sinju je predsjedniku Ivu Josipoviću rekla kako je i kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović postavila isto deset pitanja i na koje nije dobila odgovor, a da je njemu na svojoj Facebook stranici postavila teža pitanja i da se nada da će dobiti odgovore u roku od 48 sati.

Ramljak je rekla Josipoviću kako je otrpjela jako puno napada i optužbi da radi za njega, a na što je Josipović prokomentirao kako bi to 'samo bilo pohvalno'.

Ramljak je Josipoviću 'uživo' postavila prvo pitanje s popisa i to ono o tome kako ga oponenti optužuju da se tijekom mandata prečesto sastajao s predsjednicima i premijerima u regiji, a premalo izvan regije.

- Recite nam je li to tako i s kojim ste se premijerima i predsjednicima izvan regije sastajali i zašto vam je ta regija uopće fokus?- pitala je Ramljak.

- Da ime nekih medija opskurnih koji kažu i da sam nacionalni izdajnik i da sam 'špijun britanski' i ne znam čiji sve ne i da kroz tu zavjeru ostvarujem nečije tuđe interese i čak je taj isti portal objavio i da sam 'vražji izaslanik' i da 'promoviram sotonu'. Kada sam izabran i kada sam govorio o tome kako vidim Hrvatsku u međunarodnoj zajednici i što su nam prioriteti i tada sam rekao da je naš cilj broj jedan ulazak u Europsku uniju. Jesmo li ušli u Europsku uniju – rekao je Josipović te dodao kada se u toj fazi susreo s desetak ministara, premijera, čak kraljeva i kraljica kojima je objašnjavao da je Hrvatska europska zemlja koja je ispunila uvjete te izjavio da je moguće i izvaditi statistiku s koliko se europskih čelnika susreo.

- Moja druga zadaća je bilo poboljšanje odnosa u regiji i to ne zato što, kako neki kažu, želim stvoriti novu Jugoslaviju jer moram reći da ne znam nikoga tko želi stvoriti novu Jugoslaviju, nego zato što je stabilizacija regije i naše dobro pozicioniranje u regiji naš vrhunski nacionalni interes. Kao prvo tu je pitanje sigurnosti jer više vrijedi dobar susjed nego najviši zid kojim se gradimo. I želim da sa svim našim susjedima imamo dobre odnose jer nam to jamči mir i stabilnost -rekao je Josipović koji je rekao kako sigurno nema opasnosti da bi nas neki od susjeda napali, ali da je naša sigurnost i dalje na iskušenjima jer postoje druge vrste ugroza kao što su terorizam, trgovina oružjem, drogom, bijelim robljem.

- Upravo zato jer smo dobro surađivali sa susjedima, Hrvatska je u ovih pet godina moga mandata bila sigurna zemlja i ta sigurnost nam omogućava i turizam i gospodarske uspjehe –rekao je Josipović koji je dodao kako nam je susjedstvo važno i zbog gospodarskih interesa.

Ako pogledate rezultate to je jedino mjesto na svijetu gdje mi imamo suficit. Pa zar bi se netko toga odrekao –upitao je Josipović koji je rekao i da imamo i drugih interesa kao što su repovi iz rata.

-Najvažnija stvar koju moramo riješiti u političkom i moralnom smislu su nestali. Za moga mandata je osjetno smanjen broj nestalih upravo i zbog toga što smo otvorili procese suradnje sa Srbijom. Danas, umjesto da se gledamo preko nišana, zajedno sa svim zemljama, uključujući i Srbiju imamo zajedničke vojne vježbe rekao je Josipović i upitao zar to nije doprinos sigurnosti. Dodao je i da ima stvari poput Šešeljevog 'happeninga' na koji Vlada u Srbiji nije reagirala kako je trebala.

- Ipak globalno gledajući, naši su odnosi sve bolji i to tako treba ostati jer je to naš interes-rekao je predsjednik te dodao kako sa Srbijom moramo riješiti još brojna pitanja.

-Ako netko misli da se sva ta važna pitanja mogu riješiti bez suradnje sa susjedima, onda blago rečeno taj netko nema blagog pojma o politici. Zato se ja i jesam sastajao sa susjedima i sad sam došao i sastao sam se s članom Predsjedništva BiH gospodinom Čovićem  - rekao je Josipović. Kako je moja oponentica bila u kampanji u regiji, a dan poslije govori kako ne treba surađivati sa zemljama u regiji, da li je regija važna samo kada trebamo uzeti glas od naših državljana ili je važna i da zaštitimo naše manjine, naš konstitutivni narod u BiH i da uspostavimo sve te dobre odnose - odgovorio je Josipović koji je naglasio kako će i u drugom mandatu nastaviti europsku politiku, ali da će nastaviti i regionalnu politiku jer je ona prevažna za Hrvatsku.

O susretima s državnicima van regije, Josipović je istaknuo kako je samo Papu susreo pet puta, bivšeg i novog te naglasio kako je važan bio susret s Obamom.

- Susreo sam i gospođu Merkel nekoliko puta i doveo je u Dubrovnik-rekao je predsjednik te dodao kako bi se morao ozbiljno zamisliti koga nije susreo od europskih čelnika da bi odgovorio na ovo pitanje koje mu pomaže da raskrinka jednu politiku koja je štetna i pogrešna za Hrvatsku.

Na svojoj Facebook stranici Danica Ramljak je objavila poruku predsjedniku i kandidatu Ivu Josipoviću te navela deset pitanja i jedno bonus pitanje. Poruku i pitanja možete pročitati OVDJE.

Popularni Članci