WALL STREET JOURNAL Štrok kupio zemljište od Srbije, a koje pripada Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: SCREENSHOOT
Goran Štrok spominje se u istrazi koju Austrijanci vode protiv bivših vodećih ljudi Hypo Alpe Adria banke, a riječ je o kreditima koji su mu odobreni za kupnju zemljišta, a koje banka kasnije nije mogla ovršiti jer vlasnik nije Srbije već Hrvatska. 

- Nisam vidio veći kriminal od ovoga - izjavio je za The Wall Street Journal Christian Bohler, bivši detektiv u austrijskoj policiji, a koji sada vodi poseban tim za istraživanje afere Hypo. 

Novinari WSJ-a opsežno su se pozabavili Hypo Alpe Adria bankom u tekstu naslovljenom "Raščišćavanje nereda austrijske Hypo banke". Osim što svojim američkim čitateljima prenose detalje ove mega-afere s kojima je hrvatska javnost već odavno upoznata, novinari WSJ-a otkrivaju i neke nove, još nepoznate informacije, prenosi Index.hr

Jedan od komadića Hypo mozaika, oko kojeg Bohler i njegovi istražitelji i dalje razbijaju glavu, tiče se hrvatskog turističkog magnata Gorana Štroka. 
Prema dokumentaciji koju je na uvid dobio WSJ, Štrok je od Hypo banke 2005. godine dobio 6,7 milijuna eura kredita. Kredit je bio namijenjen kupnji zemljišta na jednom mediteranskom otoku. 

Kredit su morali odobriti sami šefovi banke, s obzirom na to da je Štrok od Hypa već ranije uzeo kredite u iznosu od oko 80 milijuna eura. Za menadžere Hypa to nije bio nikakav problem. 
Štroku su odobrili još jedan kredit bez da su tražili ikakva jamstva, a hrvatski je poduzetnik novac iskoristio da bi kupio zemljište od Republike Srbije. 

Dvije godine poslije, Štrok je ostao bez novca pa je Hypo banka odlučila zaplijeniti posjed na otoku kupljen njihovi novcem. No, to im nije uspjelo: ispostavilo se da je zemljište kojeg je Štrok kupio od Srbije zapravo u vlasništvu Republike Hrvatske. 

Zbog ovog slučaja Hypo banka podigla je optužbe protiv više bivših članova svoje uprave, uključujući Wolfganga Kulterera, bivšeg šefa uprave Hypo banke, koji je zbog korupcije osuđen na šest i pol godina zatvora. U tužbi Hypo banka tvrdi da je bivša uprava namjerno izložila izdajući Štroku kredit za koji su znali da neće biti vraćen. Kulterer osporava ove optužbe, dok Štrok, protiv kojeg banka nije podigla tužbu, nije želio komentirati slučaj.

Popularni Članci