Na tisuće kamiona neće prolaziti kroz Dubrovnik, udaljenost do autoceste manja od 20 kilometara

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Izgradnja jadransko-jonske autoceste, koja bi trebala povezati južnu sa zapadnom i središnjom Europom, bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka u Cavtatu, a bit će i u Berlinu za dva dana.

Autocesta koja bi trebala biti gotova najranije 2030. neće prolaziti krajnjim jugom Hrvatske, nego susjednom BiH. Zbog zemljopisa i mjera zaštite okoliša oko dubrovačkog područja ići će se na druga rješenja, kazao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić.

-'Promatrajući zemljopisno okruženje Dubrovnika i mjere zaštite okoliša gotovo je nemoguće da nastavak autoceste od Ploča ide kroz hrvatski teritorij, iz ta dva vrlo jasna razloga. Vrlo je važno napraviti spoj na Dubrovnik u budućnosti, a ne da autocestu u budućnosti gurnemo u zaštićeni grad kao što je Dubrovnik', kazao je Dončić.

Napominje i kako će Europska komisija za države nečlanice EU kreirati instrument iz kojeg će te države financirati studije izvodljivosti o pravcima autoceste. Ako studije pokažu isplativost, postoji mogućnost da se ide u gradnju produžetka autoceste između 2020. i 2030., dodaje.

-'Zar netko želi da deseci tisuća grčkih, albanskih ili turskih kamiona prolaze gotovo kroz centar grada. Ta udaljenost od autoceste do Grada bit će manja od 20 kilmetara. No, mi ćemo iznzistirati na dva izlaza', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić za HRT.

Ivan Dadić s Prometnog fakulteta također podržava ovakvo stajalište. 'Mislim da se ne radi od odustajanja spajanja Dubrovnika s autocestom i da je to najkvalitetnije rjšenje kojim Dubrovnik zapravo dobija a ne devastira se prostor.'

Popularni Članci