Kompjuterski virus s logom MUP-a zahtjeva uplatu 500 kn

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Građani su policiji prijavili ponovno pojavljivanje virusa s logotipom MUP-a koji tvrdi da je računalo blokirano te za otključavanje traži da se putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

Iz MUP-a stoga upozoravaju da Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi se o trojan virusu tzv. „GVU Trojan“ koji radi „otmicu“ računala.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji.

U nastavku MUP daje upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili savjetuje da se potraži pomoć informatičkog stručnjaka:

Pokrenuti računalo u Safe modu;

Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama „Safe mode with Networking“ te pritisnuti ENTER;

Logirati se na računalo;

Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala;

Po završetku ponovno pokrenuti računalo.

Ovakva vrsta obavijesti po prvi se puta pojavila u listopadu prošle godine.

Izvor: MUP

Popularni Članci